trouwcomponist logo

Zomaar gooien met jouw bruidsboeket

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

22 oktober 2023

Waarom zou je zo’n mooi (en misschien wel duur) bruidsboeket gooien tijdens jullie huwelijksfeest? Welke traditie zit hier achter?

Traditie

Deze traditie komt uit de Angelsaksisch landen en dateert uit de 5e en 6e eeuw. Toen werden er geen bloemen gebruikt maar kruiden, specerijen en knoflook om zo kwade geesten te verjagen. Voordat het bruidsboeket een meer gebruikt ritueel werd, dacht men dat trouwen alleen was voorbestemd aan een aantal gelukkige mensen. Er werd gedacht dat het aanraken van de bruid geluk zou brengen. Vaak scheurde wanhopige vrijgezelle dames stukjes van de trouwjurk van de bruid af om zo huwelijksgeluk te vinden. Het bruidsboeket gooien naar de vrijgezelle dames was ooit door een bruid bedacht om zo met rust gelaten te worden.
Traditioneel zoekt de bruidegom de bloemen uit voor de bruid en geeft zijn bruid die bloemen na hun first look. Hiermee kan de bruidegom zich met de betekenis van de bloemen en kleuren van de bloemen uitdrukken.
De bruid (of wie het bruidsboeket tijdens de dag heeft gedragen) gooit het boeket nadat zij/hij/hen getrouwd is over de (rechter)schouder naar achteren waardoor de gooier niet kan zien waar het boeket terecht komt. Wie het bruidsboeket vangt, wordt de volgende die gaat trouwen. Traditioneel gooit de bruid het bruidsboeket en vangen de vrijgezelle dames die genodigd zijn het boeket.

Alternatieven

Wil je jouw dure bruidsboeket niet gebruiken maar wil je wel deze traditie in jullie huwelijk verwerken? Laat jullie bloemist een gooi boeketje maken. Dit is vaak een kleinere (en goedkopere!) versie van het bruidsboeket. Nog een mooi alternatief is ‘The  Ribbon Cutting Game’ (Het Linten Knip Spel). Bij dit spel worden er mooi gekleurde lange linten vastgemaakt aan het bruidsboeket en aan iedereen die mee wil doen wordt een uiteinde van een lint gegeven. Het bruidspaar (0f één van hen), het liefst degene die die dag het bruidsboeket heeft gedragen, staat in het midden met haar/zijn/hun ogen dicht. Met een schaar knipt de getrouwde(n) de linten één voor één door, ogen mogen open tijdens het knippen. Helemaal aan het einde blijft er nog maar één lint over, dit is de gelukkige die als volgende gaat trouwen.
Ook kan het bruidspaar losse bloemen geven aan alle vrijgezellen tijdens het feest. Of geef het boeket aan jullie beste vriend(in) die vrijgezel is.
Jullie hoeven geen bloemen te gebruiken als jullie dit niet willen of geen bruidsboeket hebben op jullie grote dag. Een bal van jullie favoriete sport kan ook, of iets wat voor jullie symbool staat voor huwelijkstrouw (misschien wel een knuffelbeer of een kussen dat symbool staat voor samen één huishouden en bed delen?). Het is helemaal aan jullie hoe jullie het willen doen en met wat er gegooid gaat worden en wie het gooit.

Mooi fotomoment!

Het trouwboeket (of een gooi boeketje), bal, knuffelbeer, kussen of de linten zijn een prachtig fotomoment! Vaak wordt het gooien van een boeket gedaan laat op de avond. Zorg er dan voor dat er nog geen (vrijgezelle) mensen al naar huis zijn voor die prachtige foto’s!

Muziek tijdens het gooien

De nummers die veel gebruikt worden tijdens het gooien zijn onder andere Single Ladies van Beyoncé en Only Girl (In The World) van Rihanna. Veel bruidsparen gebruiken deze nummers. Wil je iets bijzonders wat nog niemand anders heeft en wat helemaal op maat gemaakt is voor jullie? De Trouwcomponist componeert op maat gemaakte muziek speciaal voor bruidsparen! Wil je meer weten? Kijk dan op de website of neem contact op!

 

Gaan jullie deze eeuwenoude ritueel ook uitvoeren? Welke vorm jullie ook kiezen, ik wens jullie een prachtige bruiloft toe!

Bronnen:

Bruggink, T. (z.d.). Leuk alternatief voor het gooien van je bruidsboeket. Geraadpleegd op 9 oktober 2023, van https://tessabruggink.nl/bruidsboeket-gooien/

Skinner, J. (2016). Anglo-American Cultural Studies. UTB.

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl