trouwcomponist logo

Waarom zijn de meeste bruidsjurken wit?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

2 april 2023

Als je een bruidsmodezaak binnenloopt zie je bij de jurken voornamelijk wit, in verschillende variaties. Zo is er gewoon wit, ivoorwit, parelmoer wit, gebroken wit, sneeuwwit, champagne en nog veel meer tinten wit. Soms hangt er een andere kleur trouwjurk tussen na wat zoeken, maar meer dan 80% van de trouwjurken is wit. Maar waarom is de jurk van de bruid eigenlijk wit?

Geschiedenis

Vroeger trouwde men in de kleding die men al in de kast hadden hangen; er was geen geld voor bruidskleding. Vaak was dit de beste kleding die men bezat en waren het donkere kleuren.

Koningin Victoria van Engeland regeerde van 1837 tot 1901. Deze koningin stond erom bekend dat ze preuts en maagdelijk was. In 1840 trouwde koningin Victoria met haar Albert. Zij droeg die dag een prachtige witte baljurk en sindsdien was het een trend die zelf nu nog actueel is. De witte trouwjurk is in die beginjaren symbool gaan staan voor een maagdelijke en zuivere bruid. Dit is nu achterhaalt, maar toch dragen we nog steeds witte trouwjurken.

Cultuurgebonden

De witte trouwjurk is een trend in de westerse cultuur. In andere culturen worden andere kleuren gedragen. In de oosterse landen wordt rood gedragen, want dit symboliseert geluk en welvaart. Wit staat in oosterse landen voor de dood en begrafenissen. In Ghana wordt er een felgekleurde trouwjurk met een uniek patroon gedragen, deze symboliseert de familie van de drager van de jurk. 

Moet wit?

Natuurlijk niet! Tenzij je echt in deze traditie wil trouwen en daarmee maagdelijkheid en zuiverheid wil tonen. Met andere woorden; kies welke kleur je mooi vindt of die jou het beste staat! De modekleuren in 2023 zijn pasteltinten, denk aan lichtblauw, lavendel, zachtroze of lichtgrijs.

 

Veel plezier met uitzoeken van jouw ( witte?) trouwjurk!

Bron:

Ehrman, E. (2011). The wedding dress: 300 years of bridal fashions. V&A Publishing.

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl