trouwcomponist logo

Waarom is wit alleen voor de bruid?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

8 oktober 2023

Ben je uitgenodigd voor een bruiloft en ben je in jouw kledingkast aan het kijken voor de perfecte outfit? Het is bekend dat een bruiloftsgast géén wit mag dragen, of beige, lichte pastelkleuren en zwart, maar waarom mogen deze kleuren niet?

Wit

Wit is traditioneel weggelegd voor de bruid. In de modernere tijd is wit weggelegd voor het bruidspaar. Het bruidspaar (of bruid) moet het middelpunt zijn van de trouwdag, zij moet(en) in de schijnwerpers staan. Kom je toch in het wit? Dan trek je de aandacht naar jezelf toe door de opvallende, lichte kleur. Dan sta jij dus in de schijnwerpers naast het bruidspaar of bruid. In de schijnwerpers staan is deze dag alleen voor het bruidspaar/de bruid en is voor hen/haar ook niet leuk als je die plaats in de schijnwerpers inneemt door de kleur van je kleding. Ook kleuren die lijken op wit worden afgeraden, denk aan gebroken wit, champagnewit, ivoorwit enzovoort.

Beige en pastelkleuren

Beige lijkt op de kleur wit. Heel veel trouwjurken worden niet alleen in het wit gemaakt, maar ook in het beige. Dus kies je deze kleur en heeft het bruidspaar/de bruid ook gekozen voor beige, dan zet je jezelf weer in de schijnwerpers naast het bruidspaar.
Lichte pastelkleuren neigen in het avondlicht naar wit. Doordat het donkerder wordt buiten zijn kleuren slechter te zien en lijkt je prachtige pastelblauwe of pastelroze jurk opeens wit, ook op de foto’s. 

Zwart

Zwart wordt vaak geassocieerd met rouw en dood. Is dit het thema van de bruiloft of staat er in de uitnodiging dat je zwart aan moet doen? Dan kleed je je in het zwart. Anders is het misschien wel het veiligst om niet in het zwart te komen op een bruiloft.

Glitters

Wees voorzichtig met glitters, deze vallen immers op in zowel daglicht als avondlicht. Met een glitterjurk of -pak zet je jezelf weer in de schijnwerpers want het trekt aandacht.  Het bruidspaar/de bruid mag vandaag lekker shinen en glitteren. 

Uitzonderingen

Wil het bruidspaar juist dat je in het wit/beige/pastelkleuren/zwart komt en hebben ze dit op de uitnodiging gezet? Trek dan lekker wit/beige/pastelkleuren/zwart aan. Of misschien kan je in goed overleg met het bruidspaar kiezen voor witte/beige/pastelkleurige/zwarte kleding.
Is je kleding maar gedeeltelijk wit/beige/pastelkleurig/zwart? Zoals een wit bovenlijfje en een zwarte rok? Een net pak met een wit overhemd eronder? Een jurk met witte achtergrond met een pastelkleurige print erop? Dit kan prima!

Houd je aan de dresscode!

Op een bruiloftsuitnodiging staat soms een dresscode. Een dresscode is een kledingvoorschrift. Hiermee wordt bedoeld wat het bruidspaar geschikt acht als kleding voor de gasten tijdens hun bruiloft. Staat er een dresscode (denk aan black tie, white tie, tenue de ville, cocktail, chic enz.), houdt je daar aan! Als er black tie bij de dresscode staat en jij komt in je spijkerbroek met een felgekleurd t-shirt dan val je op tussen alle avondkleding. Dan trek je de aandacht weer naar je toe en af van het bruidspaar.

Moeite met kiezen?

Heb je moeite met de juiste outfit kiezen en heeft het bruidspaar een weddingplanner of een ceremoniemeester? Neem dan met die persoon contact op. Vaak staat er een e-mailadres of telefoonnummer in de uitnodiging. Heeft het bruidspaar geen weddingplanner of ceremoniemeester (ceremoniemeester is sterk aan te raden!) dan kan je het ook vragen aan het bruidspaar.

 

Wil je op veilig spelen bij de bruiloft waar je uitgenodigd bent? Kleed je dan in de dresscode of ga voor een andere kleur die je goed staat, maar geen witte of lichte kleuren en geen zwart. Trek vooral kleding aan waar je je comfortabel in voelt en geniet, samen met het bruidspaar, van hun feest waar ze hun liefde vieren, veel plezier!

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl