trouwcomponist logo

Je voorbereiden op een trouwbeurs, hoe doe je dat?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

12 maart 2023

Na de “grote vraag” willen jullie natuurlijk niets liever dan de bruiloft gaan plannen en inspiratie opdoen. Waar kan dat beter dan op een trouwbeurs! Maar hoe bereiden jullie dat nou voor? Hier wat tips.

Het handigst is om twaalf tot zes maanden voor jullie trouwdatum één of meerdere trouwbeurzen te bezoeken. Veel trouwbeurzen zijn gratis te bezoeken maar vragen (nog) wel om een reservering. De trouwbeurs die je kiest kan te maken hebben met afstand vanuit jullie woonplaats of omdat de trouwbeurs misschien wel wordt gehouden op de plek waar je wilt gaan trouwen. Kijk op de website van jullie (gewenste) trouwlocatie om te zien of ze een trouwbeurs organiseren!

Voorbereiding

Bespreek van tevoren met jouw aanstaande wat jullie willen op jullie bruiloft, bijvoorbeeld een videograaf of alleen een fotograaf, beide misschien? Of een weddingplanner? Een DJ of band, of iets unieks en speciaal voor jullie gemaakt, zoals De Trouwcomponist? Zorg ervoor dat jullie dit duidelijk hebben. Bedenk dan vragen die jullie willen stellen aan de standhouders. Bijvoorbeeld bij de fotograaf: blijft deze foto’s maken voor een paar uur of de hele dag en wat zijn de kosten? Schrijf de bedachte vragen op en neem ze mee.
Kijk ook op de website van de trouwbeurs of ze een lijst van standhouders hebben, misschien zie je er iets tussenstaan waar je nog niet aan hebt gedacht?
Kijk ook of er een agenda voor de trouwbeurs op de website staat, misschien worden er wel leuke activiteiten gehouden waar jullie bij willen zijn? Denk aan een nep-bruiloftsvoltrekking of een taartenproeverij.

Tijdens de trouwbeurs

Neem jullie vragen en een agenda mee. Misschien is er wel een klik met een standhouder en kunnen jullie direct een afspraak inplannen. Kom op tijd zodat jullie rustig de tijd kunnen nemen. Laat je e-mailadres achter bij standhouders waar jullie interesse in hebben, misschien krijgen jullie nog een leuke aanbieding opgestuurd. Of neem een folder/visitekaartje mee.
Tijdens de beurs kunnen er ook inspirerende standhouders tussen staan waar jullie nog niet aan gedacht hebben, ga daar zeker ook kijken als je iets unieks of bijzonders zoekt!
Krijgen jullie een goodiebag? Daar zitten onder andere folders in van een aantal standhouders waardoor jullie er thuis nog rustig naar kunnen kijken. In de goodiebag zit ook vaak (maar niet altijd) een trouwagenda of een trouwmagazine. De trouwagenda is een handig hulpmiddel om zelf jullie bruiloft te plannen. In het trouwmagazine staat inspiratie.

Laat niemand jullie iets opdringen! Het is jullie dag die jullie aan het plannen zijn, daarin is geen goed of fout welke leveranciers jullie wel en niet willen. Daarentegen zit er wel verschil in de verschillende leveranciers per categorie. Levert de trouwleverancier de kwaliteit die jullie wensen? Bijvoorbeeld: er staan vijf verschillende fotografen op een trouwbeurs. Jullie willen een zeer stoere fotoreeks hebben. Bieden alle vijf de leveranciers alleen romantische uitstralingen aan? Dan zijn dit niet jullie leveranciers! 

Als jullie tijdens de voorbereiding hebben besproken om een bepaalde leverancier niet te willen, laat je tijdens de beurs dan niet ompraten met een goed verkooppraatje! Als iemand opdringerig is, is deze persoon waarschijnlijk niet jullie leverancier.
Heel belangrijk voor alle trouwleveranciers: jullie moeten een goed gevoel bij die persoon hebben en het liefst een klik voelen. Wat voorbeelden waarom dit belangrijk is: jullie vinden de fotograaf niet zo aardig maar hij/zij/hen is lekker goedkoop of woont dichtbij. Helaas zie je wel aan de foto’s dat jullie niet helemaal ontspannen waren. Of de bruidstaart wordt gemaakt door iemand waar jullie een vaag gevoel bij kregen. Op de grote dag wordt er een taart afgeleverd die helemaal niet aan jullie wensen voldoet, ondanks dat jullie heel duidelijk waren en zelf foto’s als voorbeeld hebben gestuurd. Of jullie willen een bruidsboeket hebben en weten nu al zeker; jullie willen geen lelies in het boeket. Er staat een leverancier die wat lacherig over jullie idee doet, aangezien lelies wel vaak worden gebruikt. Op jullie dag bestaat het trouwboeket uit mooie witte bloemen, met lelies.

Na de trouwbeurs

Alle standhouders hebben hetzelfde doel; jullie een onvergetelijke dag bezorgen! Daar willen ze jullie graag mee helpen met hun diensten/producten. Kijk samen op de trouwbeurs wat goed voelt, het is fijn als er een klik is met een trouwleverancier die jullie grote dag komt ondersteunen.
Neem geen overhaaste beslissingen, denk er thuis nog rustig over na als dat beter voelt of als jullie ergens over twijfelen. Van de standhouders waar jullie een klik mee hadden kan je de folders lezen of de websites bezoeken.

Lukte de voorbereiding nou niet helemaal omdat jullie nog geen idee hebben wat jullie wel en niet willen? Dan is een trouwbeurs een prima idee om te oriënteren wat er allemaal mogelijk is. Jullie kunnen altijd meer beurzen bezoeken om meer inspiratie op te doen.

 

Maar vooral: ontspan en geniet van de trouwbeurs die jullie bezoeken. Veel plezier!

UPDATE (1 september 2023): Het trouwbeurs seizoen is gestart! De Trouwcomponist heeft een FANTASTISCH ACTIE met betrekking tot ons houten huwelijk op 21 augustus 2023! De eerste vijf bruidsparen die zich bij ons melden krijgen muziek GRATIS op maat gemaakt voor hun bruiloft of trouwfilm, in ruil voor een review en delen op social media. Dit is voor jullie een UNIEKE KANS om met De Trouwcomponist kennis te maken en jullie bruiloft muzikaal helemaal uniek te maken, voor alleen jullie mening en delen op socials! Dus verder compleet kosteloos. Wees er snel bij want op=op!

Lees hier wat de actie inhoudt.

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl