trouwcomponist logo

Vier keer schrik

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

25 februari 2024

Eens in de vier jaar is het een schrikkeljaar met een extra dag op 29 februari. In 2024 is het weer zo ver. Een bijzondere datum om te trouwen of ten huwelijk te vragen. Waarom zou je kiezen voor deze datum?

Schrikkeljaar

Normaal duurt de maand februari maar 28 dagen, tijdens een schrikkeljaar 29 dagen. Het schrikkeljaar is ingebouwd om het tijdsverschil te compenseren dat ontstaat door de tijd die de aarde nodig heeft om een volledige ronde te maken. Hier zit een kleine tijdsafwijking in. Dit zorgt er op den duur voor dat de seizoenen gaan verschuiven en zouden we elke vier jaar bijna een dag tekort komen. Om dit te corrigeren is de schrikkeldag toegevoegd aan de gregoriaanse kalender, die wij nu nog gebruiken. Deze is geïntroduceerd door Julius Caesar.

Bijzondere datum

29 februari komt dus maar eens in de vier jaar voor. Mensen die jarig zijn op 29 februari hebben de pech dat ze hun verjaardag maar eens in de vier jaar kunnen vieren en hun leeftijd gedeeld door 4 is. Dat is ook zo bij een bruiloft. Natuurlijk kunnen jullie ervoor kiezen om de rekensom achterwege te laten en de jaren getrouwd gewoon te tellen. Veel mensen kiezen ervoor om op deze bijzondere dag te trouwen. Bijzonder is het zeker: eens in de vier jaar hebben jullie dan een jubileum in plaats van elk jaar. Het is ook een populaire trouwdatum: volgens het CBS trouwden in 2012 dubbel zoveel mensen met elkaar tijdens de schrikkeldag dan ergens anders in de maand op dezelfde dag!
Vroeger werd er trouwens nooit gekozen om op een schrikkeldag te trouwen; dit zou ongeluk brengen volgens bijgeloof. Volgens hetzelfde bijgeloof zou geschenken aannemen tijdens een schrikkeldag ongeluk met zich meebrengen. Cadeaus werden vroeger geweigerd, gelukkig is dat nu anders.

Ten huwelijk vragen

Vroeger mochten alleen mannen het huwelijksaanzoek doen. Er was één uitzondering: de schrikkeldag. In Ierland mochten op deze dag de dames de heren wel ten huwelijk vragen. Daarnaast mocht de heer het aanzoek niet weigeren. Deed hij dit wel, dan moest hij een financiële compensatie betalen. In Schotland en Denemarken mochten de heren op een schrikkeldag ook niet weigeren, deden ze dit wel dan kregen de dames een handschoen van de heer om zo te verhullen dat zij geen ring droegen. In Schotland moest de dame haar wens om een aanzoek te doen aankondigen met het dragen van een rode rok.

 

Gaan jullie trouwen of wil je jouw partner te huwelijk vragen op 29 februari? Veel plezier gewenst!

Bronnen:

Centraal Bureau voor de Statistiek (2012, 28 februari). Op 29 februari 2012 dubbel zo veel huwelijken als gemiddeld. Geraadpleegd op 20 december 2023, van https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2012/09/op-29-februari-2012-dubbel-zo-veel-huwelijken-als-gemiddeld 

IsGeschiedenis (z.d.). De geschiedenis van schrikkeldag. Geraadpleegd op 20 december 2023, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-van-schrikkeldag 

Vissers, P. (2012, 28 februari). Vrouw vraagt man op schrikkeldag. Geraadpleegd op 20 december 2023, van https://www.trouw.nl/nieuws/vrouw-vraagt-man-op-schrikkeldag~bddd8b95/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl