trouwcomponist logo

Verrassing!

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

10 september 2023

Stel: jullie nodigen al jullie geliefden uit voor een feestje. Kan met een jubileum te maken hebben, promotie op werk, verjaardag … Er is altijd een goede reden voor een feestje. Jullie gasten zijn gearriveerd en zijn al lekker met elkaar aan het kletsen en dan start de muziek en komen jullie aanlopen in jullie trouwkleding, wat een verrassing!

Stressvrij feestje

Een verrassingsbruiloft, jullie geliefden zagen dat zeker niet aankomen! En voor jullie was het een stressvrije planning, want jullie hadden geen bemoeienis, extra regelwerk en geen verwachtingen van jullie geliefden. Wat mogelijk wat stress zou kunnen opleveren is de smoes die jullie moeten verzinnen en hoog moeten houden bij jullie geliefden, en waarom ze écht moeten komen.

Voordelen

De organisatie kan bijna stressvrij zijn. Ook qua locatie zijn jullie vrij in keuze, zelfs in jullie eigen achtertuin. Bij het organiseren van zo’n verassing komt de spanning van het stiekem iets organiseren erbij, wat voor sommigen heel leuk kan zijn. Lastige vragen van jullie geliefden zijn er niet bij omdat het vaak ’s avonds en dus niet de hele dag plaatsvindt. Misschien willen jullie een kindvrije bruiloft? Dan is dit zeker een optie omdat het een avondfeest is. Ook zal er nog lang over gepraat worden, want dit is voor jullie geliefden natuurlijk een enorme verassing. Jullie gasten weten van niets en konden dus ook niets voorbereiden. Dus geen stukjes, fancy kleding, een huwelijkscadeau … Daarnaast is het een goedkopere optie: geen dure uitnodigingen, geen locatie voor de hele dag, geen dure dineetjes maar een avondfeest met hapjes en drankjes, gezellig!

Nadelen

Kunnen jullie een geheim goed bewaren? Ook als een familielid (denk aan een moeder of zus) jullie opeens gaat ondervragen? En hoe reageren jullie naaste familieleden als ze erachter komen dat hun kind gaat trouwen zonder dat zij het weten? Misschien hebben zij er moeite mee. Jullie kunnen ervoor kiezen om deze familieleden wel in te lichten, maar wel op het hart te drukken om het stil te houden. Ook kunnen familieleden het idee hebben dat het gaat om een “normaal” feestje en sneller afzeggen of niet komen opdagen. En een mogelijk vrijgezellenfeestje zit er met zo’n verrassingsbruiloft niet in.

Wat moet er geregeld worden?

Jullie wettelijk huwelijk moet geregeld worden, daarvoor moeten jullie eerst aangifte doen van jullie voorgenomen huwelijk. Dit doen jullie bij de gemeente vóór de verrassingsbruiloft, ’s avonds trouwen kan extra kosten met zich meebrengen. Ook kunnen jullie kiezen voor een zelfstandige BABS als bij jullie gemeente niet ’s avonds getrouwd kan worden of als jullie iets bijzonders willen tijdens de ceremonie.
Een locatie waar het feestje gehouden wordt is fijn, of een cateraar voor eten en drinken en een weddingplanner die dit voor jullie regelt of een ceremoniemeester die alles op rolletjes laat verlopen tijdens het feestje. Sturen jullie de uitnodigingen voor het feestje, of kies voor de gratis optie: een e-mail. Zorg dat er een dresscode op de uitnodiging staat die logisch in het verlengde ligt van de reden (smoes) van jullie feestje. Denk aan een nieuwjaarsborrel in gala-stijl of een cocktailparty ter ere van de promotie op het werk. Een cadeautip kan toegevoegd worden, maar kijk wel uit dat jullie gasten geen argwaan krijgen bij jullie wenslijst!
Daarnaast kunnen jullie de invulling zelf bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een fotograaf die de verraste gezichten van jullie geliefden vastlegt. Zorg ervoor dat het trouwpersoneel weet dat jullie een verrassingsbruiloft georganiseerd hebben zodat de leverancier niet per ongeluk zich verspreekt tegen familie of vrienden. 

 

Hebben jullie zin om jullie geliefden flink te verrassen? Of hebben jullie liever een bruiloft waar iedereen van tevoren al weet wat er gaat gebeuren? Wat jullie ook kiezen, ik wens jullie veel plezier met het plannen van jullie (stiekeme) trouwfeest!

Bron:

Bruiloft Inspiratie (z.d.). Een verrassingsbruiloft organiseren, zo doe je dat!. Geraadpleegd op 2 augustus 2023, van https://bruiloftinspiratie.nl/verrassingsbruiloft-organiseren/ 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl