trouwcomponist logo

Valentijnsdag, dag van de liefde of commercie?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

12 februari 2023

Valentijnsdag … Romantisch, spannend, geheimzinnig of juist “een normale dag”? En wat heeft jullie voorgenomen huwelijk gemeen met Valentijnsdag, naast de liefde?

Geschiedenis van Valentijnsdag

Valentijn is afgeleid van Sint-Valentinus, een heilige. Nou ja, één heilige, het waren er eigenlijk drie die iets gemeen hebben met 14 februari. Ze waren alledrie actief in ongeveer de derde eeuw na Christus, de Romeinse tijd.
Eén was een christelijke priester in Rome Italië, de ander een bisschop uit Terni Italië en de laatste een priester uit Afrika. Al deze plekken waren onderdeel van het Romeinse Rijk.

De priester uit Rome had veel te maken met de keizer van het Romeinse Rijk, Claudius II. De keizer wilde graag oorlog voeren, maar dienstbare mannen weigerden, ze bleven liever thuis bij vrouw en kinderen. Om die reden verbood de keizer verlovingen en huwelijken. Sint-Valentijn was het hier niet mee eens en trouwde mensen in het geheim. Toen de keizer hier achterkwam, heeft hij het bevel gegeven om Sint-Valentijn te arresteren en te onthoofden. In de tijd dat Sint-Valentijn in de gevangenis zat werd hij vaak bezocht door de blinde dochter van de gevangenbewaarder. Sint-Valentijn raakte bevriend met haar en werd zelfs verliefd op haar. Hij genas haar van haar blindheid. Op de nacht voor zijn executie schreef hij haar een brief waarop stond “Van jouw Valentijn”.
Ver na zijn dood, in 496 na Christus, heeft paus Gelasius I 14 februari uitgeroepen tot Valentijnsdag, na het verhaal te hebben gehoord over Sint-Valentijn. Op deze datum was daarvoor jaarlijks een festival waar liefde en vruchtbaarheid werden gevierd.

De bisschop uit Terni trouwde christenen, maar hij staat bekend om zijn huwelijksvoltrekking tussen een niet-christelijke man en een christelijke vrouw. Hierdoor wordt hij geassocieerd met de liefde. Toen de bisschop onderweg was naar Rome, werd hij gearresteerd. Op 14 februari 273 na Christus werd hij geëxecuteerd.

De Afrikaanse priester Valentijn stond tot zijn dood sterk in zijn geloof in het christendom en is om deze reden geëxecuteerd op 14 februari. Over deze priester is het minst bekend.

Commerciële Valentijnsdag

Valentijnsdag wordt ook gevierd door de meeste winkeliers. Deze verkopen onder andere kaartjes, bloemen of chocolade. Dat Valentijnsdag een commercieel succes is staat vast; bloemenveiling FloraHolland liet in 2021 weten dat ze twee weken voor Valentijnsdag zo veel rozen verkochten dat het goed is voor éénderde van de bloemenomzet van het jaar. Dit zijn 152 miljoen rozen geweest. Ook zie je bij veel winkeliers een hartjesdecor en liggen de Valentijnsspullen mooi uitgestald bij binnenkomst in de winkel.
Veel mensen voelen de sociale druk om het perfecte Valentijnscadeau te kopen waardoor onzekerheid kan toeslaan. En juist dan kunnen mensen overstag gaan om toch maar iets te kopen voor partnerlief.

Fijne Valentijnsdag

Valentijnsdag heeft dus een geschiedenis die teruggaat naar de derde eeuw na Christus en wordt nu gevierd met cadeaus en soms met romantische etentjes. Maar niet iedereen vind het fijn om geld uit te moeten geven voor de dag van de liefde. En dit is vaak ook niet nodig. Valentijnsdag gaat om de liefde te vieren, net als jullie bruiloft! Jullie kiezen zelf hoe jullie mooiste dag eruit gaat zien, bij Valentijnsdag is dat niet anders. Communicatie is hierin belangrijk. Praat over de verwachtingen van jouw partner zowel voor Valentijnsdag als voor jullie aanstaande huwelijk. Tips die niks of weinig kosten die je met jouw partner kan doen? Denk aan samen een film op de bank kijken met een streamingdienst of een massage geven. Kook de favoriete maaltijd van jouw partner, schrijf een liefdesbrief net als priester Valentinus uit Rome, of doe helemaal niks met Valentijnsdag en focus je op de voorbereidingen van jullie huwelijksdag.

 

Fijne Valentijnsdag en veel plezier! 

Bronnen: 

Cialdini, R. (2021). Influence, New and Expanded, The Psychology of Persuasion. Harper Business.

Meekins, J. (2013). Saint Valentine, The Man Who Became the Patron Saint of Love. Smashworlds Edition.

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl