trouwcomponist logo

Unplugged wedding

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

10 maart 2024

Ooit gehoord van een unplugged wedding, of misschien ben je er voor eentje uitgenodigd. Lees hier wat een unplugged wedding is, waarom je ervoor zou kiezen en wat het tegenovergestelde is.

Unplugged wedding

Een unplugged wedding (bruiloft zonder stekker) is een bruiloft zonder mobiele telefoons of camera’s van de genodigde bruiloftsgasten. Het bruidspaar heeft vaak wél een professionele foto- en/of videograaf ingehuurd.

Voordelen

De grootste reden voor de meeste bruidsparen om unplugged te trouwen is dat iedereen de volle aandacht heeft voor de trouwerij in plaats van socials of foto’s maken van het moment. Daarnaast heeft de foto- en/of videograaf alle ruimte om foto’s van het bruidspaar te maken zonder om de fotograferende gasten te moeten draaien en daardoor de mooie momenten te missen. Ook fijn als de trouwfoto’s en/of -video’s uiteindelijk mooi zijn gelukt en dat je zo min mogelijk mensen ziet met mobieltjes. Ook voorkom je dat mensen via socials alle details die jullie niet willen delen van jullie bruiloft online gaan zetten of geheim wilden houden voor de avondgasten (denk aan jullie prachtige trouwkleding!).

Nadelen

Mensen houden ervan om persoonlijke herinneringen te hebben aan de grote dag door zelf foto’s te maken. Daarbij kan je de foto’s die moeder heeft gemaakt gelijk op haar scherm zien. Bij een fotograaf zit er vaak nog een tijd tussen voordat je de foto’s ziet.

Hoe een unplugged wedding

Wil je graag dat jullie gasten geen digitale apparaten gebruiken en/of foto’s op socials plaatsen? Een manier om dit aan te geven is op de RSVP (répondez s’il vous plaît: antwoord alstublieft, de vraag of de genodigden aanwezig kunnen zijn op jullie bruiloft), save the date (onthoud deze datum: aankondiging van jullie bruiloft om de datum in de agenda van de genodigden vast te zetten) of op de uitnodigingen. Ook kan er een bord worden geplaatst bij binnenkomst waar het via tekst of een symbool wordt aangegeven (een mobiel met een rood kruis erdoorheen, bijvoorbeeld). Of laat de ceremoniemeester of BABS het vertellen tegen de gasten en vraag de ceremoniemeester en/of bruidsmeisjes en/of ouders om een oogje in het zeil te houden en mensen erop aan te spreken als de mobiel toch tevoorschijn komt.
Spreek van tevoren af met jouw wederhelft of er de hele bruiloft geen foto’s/video’s gemaakt mogen worden of alleen tijdens de ceremonie.

Tips

Ondanks het aangeven kan het zo zijn dat iemand toch foto’s maakt en deze online zet, ondanks jullie duidelijke communiceren. Probeer dit niet jullie dag te laten verknallen en geniet vooral van wat wél goed gaat.
Stel jullie foto- en/of videograaf voor aan jullie gasten zodat zij kunnen zien dat er iemand foto’s en/of video’s maakt.
Willen jullie de hele dag unplugged maar weet je al dat dit voor sommige gasten lastig wordt? Plan dan een uurtje in waar iedereen zijn/haar/hun mobiel mag pakken en foto’s en video’s mag maken.
Ook kan je kiezen om de gasten een analoge camera (denk aan een wegwerpcamera) te geven zodat er wel foto’s worden gemaakt maar deze niet gelijk op socials gezet kunnen worden. Wel een nadeel is dat sommige wegwerpcamera’s handmatig doorgedraaid moeten worden en dit geluid maakt.
Willen jullie echt volledig unplugged? Laat mensen hun mobieltjes dan inleveren bij iemand die ze veilig opbergt. Vraag dit bijvoorbeeld aan je ceremoniemeester.

Het tegenovergestelde

Het tegenovergestelde van een unplugged wedding is een social media wedding. Hierbij is het juist de bedoeling dat iedereen zijn/haar/hun mobieltje gebruikt en zoveel mogelijk foto’s en filmpjes maakt. Zo kun je jullie eigen pagina maken op een social (Facebook of Instagram) waar mensen hun gemaakte foto’s en/of filmpjes opzetten of verzin een originele hashtag (#) zodat jullie snel de foto’s en filmpjes kunnen vinden. Zorg voor een internetverbinding (WiFi) op jullie trouwlocatie en zorg op de locatie voor Instagram-waardige plekjes (plekken op de trouwlocatie die erg mooi zijn gedecoreerd).
Leuk om te doen tijdens een social media wedding: geef jullie gasten iets uitdagends om te doen tijdens de bruiloft, denk hierbij aan foto’s en/of filmpjes opdrachten, zoals fotografeer het gooien van het bruidsboeket, maak een selfie met het bruidspaar, fotografeer elke gang van het diner, enzovoort. Wil je als bruidspaar geen professioneel foto- en/of videograaf maar wel de herinneringen? Dan is een social media wedding misschien iets voor jullie!

 

Gaan jullie voor een unplugged wedding, of liever voor een social media wedding? Toch liever hier tussenin blijven? Wat jullie ook kiezen, geniet van de voorbereidingen en jullie grote dag. Dat het met mooie herinneringen wordt beleefd!

Bron:

Mostert, C. (2022, 31 maart). Unplugged wedding | Geen telefoon op je bruiloft. Geraadpleegd op 9 maart 2024, van https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/3347/unplugged-wedding

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl