trouwcomponist logo

Trouwen op je klompen

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

14 mei 2023

Er bestaan veel tradities voor bruiloften waar uit gekozen kan worden. Vaak hebben deze tradities in elk gebied of streek een eigen versie. Sommige tradities komen alleen maar voor in een klein deel van de wereld. Zo ook de bruidsklompen.

Geschiedenis

Klompen zijn houten schoenen die al in de dertiende eeuw werden gedragen in Nederland. Zo’n honderd jaar geleden ontstonden er in Marken (schiereiland in het Markermeer in de provincie Noord-Holland) en in Twente speciale klompen: de bruidsklompen. 

Traditie

Jongemannen die verliefd waren geworden op een meisje en haar ten huwelijk wilden vragen maakte speciaal voor haar mooi gedecoreerde klompen. Als zij de klompen accepteerde en droeg, waren de jongeman en het meisje verloofd. Zij droeg daarna de klompen elke dag tot aan haar trouwen en op de trouwdag zelf.
Na de bruiloft werden de klompen onder de bedstee of in de pronkkamer gezet. De trouwklompen zouden vanaf dat moment geluk brengen binnen het huwelijk.

Zeelieden

Verliefde zeelieden uit Marken gebruikten hun eigen klompen en versierden deze op zee. Bij terugkomst in Marken nam de jongeman zijn klompen en gaf deze cadeau aan het meisje van zijn keuze. Droeg zij zijn klompen, dan waren ze verloofd.

Bij de jongedames die de klompen accepteerden van een jongeman die op land bleef of eentje die op zee voer, liet zij aan iedereen zien dat zij verloofd was door het dragen van zijn bruidsklompen.

Klompenmarkt

In Twente bestond er een gelijksoortige traditie als in Marken. Als een jongedame de wettelijke toegestane leeftijd had om te mogen trouwen dan “zat” ze als het ware op de klompenmarkt.


Was jullie verloving ook zo ’houterig’? Of gaat één van jullie trouwen met klompen aan? Wat jullie ook kiezen, ik wens jullie veel plezier met de voorbereidingen!

Bronnen:

Naupar (z.d.). Huwelijkstradities op een zeilschip. Geraadpleegd op 8 mei 2023, van https://www.naupar.nl/blog/huwelijkstradities-op-een-schip/

Van der Veer, J. (2010). Nou breekt me de klomp. Traditie: Tijdschrift over volksculturen en immaterieel erfgoed, 16(4), 10-14.

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl