trouwcomponist logo

Trouwen met kerstballen of vuurwerk?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

24 december 2023

Wat een winterdroom, een bruiloft tijdens kerst of oud & nieuw … Blijft het bij een droom of is het mogelijk om het ja-woord te geven tijdens de feestdagen? 

Feestdagen

Kerstmis is een christelijke feestdag en vindt jaarlijks plaats in Nederland op 25 en 26 december. Tijdens deze feestdag(en) wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd.
Oud & nieuw is een feestdag dat op veel plekken in de wereld wordt gevierd en vindt plaats op 31 december en 1 januari. Met dit feest, die vooral wordt gevierd op 31 december en de nacht van 1 januari, wordt het nieuwe jaar ingeluid. Hierbij wordt op veel plekken in de wereld gebruik gemaakt van vuurwerk.
Beide feestdagen hebben hun eigen tradities en gewoonten en kunnen verschillen per land, regio, woonplaats en zelfs per huishouden.

Trouwen tijdens de feestdagen

Versierde kerstbomen, mooie lichtjes, winters decor, oliebollen, sterretjes, vuurwerk en champagne, klinkt goed voor een winterbruiloft! Goed nieuws voor de bruidsparen die in Nederland tijdens de feestdagen willen trouwen: het kan! Wel moet er rekening met een paar dingen gehouden worden, zoals trouwlocatie, trouwambtenaar en ander trouwpersoneel.

Trouwlocatie tijdens de feestdagen

Niet alle trouwlocaties zijn open tijdens de feestdagen. Informeer bij jullie gewenste trouwlocatie of deze open is tijdens jullie gekozen dag(en).
Ook gemeentehuizen en kerken kunnen dichtzitten. Vooral tijdens kerst kan het lastig zijn om in de kerk terecht te kunnen, aangezien tijdens de kerst vaak missen of diensten zijn.

Trouwambtenaar

Tijdens de feestdagen hebben de meeste gemeentelijke trouwambtenaren vrij. Wel kan je kiezen voor een zelfstandige BABS. Niet alle zelfstandige BABSen zullen werken tijdens de feestdagen, neem hiervoor contact op met jullie gewenste zelfstandige BABS voor meer informatie.

Ander trouwpersoneel

De fotograaf en/of videograaf kan misschien zorgen voor een uitdaging. Sommige foto- en/of videografen zullen op bijvoorbeeld 31 december tot 20:00 uur werken. Er zullen er ook wat bij zitten die op de feestdagen helemaal niet werken. Informeer goed bij jullie gekozen foto- en/of videograaf! Lukt het niet om in de avond een fotograaf te regelen? Een leuke oplossing is iedereen een wegwerpcamera te geven en deze na jullie dag te verzamelen. Unieke kiekjes gegarandeerd!
Ook is het mogelijk dat de leverancier van jullie trouwtaart en de bloemist op de dag van jullie trouwen niet open zijn of hun goederen leveren, vraag dit goed na bij jullie gekozen leveranciers! Dit geldt ook voor andere leveranciers die op de feestdagen moeten leveren, denk bijvoorbeeld aan trouwvervoer (om dit wel mogelijk te maken kunnen jullie het trouwvervoer een dag eerder reserveren en een dag later terugbrengen, dit kost wel meer dan alleen op jullie trouwdag en als jullie een chauffeur erbij willen is dat misschien niet mogelijk omdat de persoon vrij heeft/neemt tijdens de feestdagen). Informeer dus goed bij de leveranciers en kom niet voor vervelende verrassingen te staan!
Voor alles geldt dat er mogelijk meer geld wordt gevraagd omdat het feestdagen zijn of erg laat is (als je bijvoorbeeld precies om 12 uur middernacht wil trouwen tijdens oud & nieuw).

Wel feestdagen, geen trouwfeest?

Hoe romantisch is het om jouw geliefde ten huwelijk te vragen tijdens kerst bij de kerstboom, of precies om 12 uur tijdens oud & nieuw? Iedereen feest dan met jullie mee, en de “special effects” zijn helemaal gratis op oudjaarsdag.

Willen jullie trouwen tijdens de winterse feestdagen of kiezen jullie voor het warmere weer? Veel plezier met jullie voorbereidingen! Maarten en ik wensen jullie fijne feestdagen toe!

Bronnen:

Mostert, C. (2023, 18 april). Trouwen met Oud & Nieuw. Geraadpleegd op 9 december 2023, van https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/3067/trouwen-met-oud-nieuw 

Mostert, C. (2023, 20 oktober). Trouwen met kerst. Geraadpleegd op 9 december 2023, van https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/137/trouwen-met-kerst 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl

Beeld: Scop.io