trouwcomponist logo

Trashing your dress?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

5 november 2023

Trash the dress is vrij vertaald sloop de jurk of gooi de jurk weg. Waarom doen mensen dit en waar komt deze traditie vandaan?

Geschiedenis

Trash the dress heet ook wel rock the dress (stenig de jurk of ruw omgaan met de jurk) of fearless bride (onbevreesde bruid). Deze traditie ontstond in 2001 en is bedacht door een fotograaf genaamd John Michael Cooper uit Noord-Amerika.

Trashing?

Het idee is om jouw trouwjurk te ruïneren tijdens een fotoshoot die erg glamoureus is. De gedachte hierachter is dat jullie tijdens de bruiloft heel voorzichtig zijn geweest met de trouwjurk en dat hoeft na het trouwen niet meer. Ook is het de bedoeling dat jullie die trouwjurk nooit meer nodig gaan hebben. Hoe jullie de trouwjurk willen trashen is aan jullie. Wat kan is gaan zwemmen met de trouwjurk, de trouwjurk te bekliederen met verf, in de brand steken, door de modder rollen met de jurk aan, kapotknippen, een kopie van jullie trouwtaart op de jurk smeren of een champagnefles uitgieten over de jurk. Er zijn er zeker nog meer te verzinnen.

Met wie trashen?

Samen met jouw wederhelft, want dan kan je ook ervoor kiezen om het pak/de trouwjurk van jouw partner te trashen. Is dat niet gewenst of wil jouw wederhelft niet op de foto? Je kan ook kiezen voor jouw bruidsmeisje(s), (schoon)ouders, beste vrienden, jouw kinderen of een huisdier (of iemand anders?) die misschien ook een rol kan spelen in het trashen?

Wanneer trashen?

Natuurlijk pas na jullie bruiloft! Wanneer na de bruiloft is aan jullie. Het kan voor een jubileum of een andere mooie gelegenheid (bijvoorbeeld als jullie eerste kindje wordt geboren).

Doneren

Wil je af van jouw trouwjurk zonder te trashen? Er zijn meerdere manieren om dit te doen, één ervan is doneren. Zo kun je jouw trouwjurk doneren aan Angel Gowns. Deze organisatie maakt afscheidskleding van oude trouwjurken voor prematuur geboren kinderen die het helaas niet hebben gehaald. Doneren kan ook bij lokale tweedehands zaken.

Voorbeelden

Fotografie: Angelina Pilarinos

Fotografie: Cukini Studio

Foto van Treasured Garment Restoration by St Croix Cleaners

Fotografie: Danielle Meagher Photography

Fotografie: Barcroft photography

Durven jullie de fotoshoot aan? Of kiezen jullie liever voor een fotoshoot zonder de jurk te trashen? Ik wens jullie veel plezier!

Bron:

Crasborn, S. (2021, 17 februari). Trash The Dress | Zo pak je het aan!. Geraadpleegd op 22 oktober 2023, van https://www.theperfectwedding.nl/blog/554/trash-the-dress

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl