trouwcomponist logo

Muziek op jullie bruiloft? Top 10 voor jullie openingsdans!

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

26 februari 2023

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd en gaan binnenkort starten met het plannen van jullie bruiloft, misschien ben je al een tijdje bezig met plannen of heb je een weddingplanner.
Het kan zijn dat jullie al het perfecte plaatje in jullie hoofd hebben hoe de dag eruit gaat zien, wie de getuigen zijn, wat jullie geloften naar elkaar zijn en op welk nummer jullie de openingsdans gaan doen …of is dat laatste nog niet helemaal duidelijk? Logisch ook, er is zoveel keuze in muziek! Zo is er keuze uit heel veel stijlen van muziek, ritmes, dansstijlen maar ook artiesten met hun eigen geluid.
Wat wordt gekozen door andere bruidsparen? Neem je nu je favoriete nummer of een mooi Top 40 nummer? Wat is hierin normaal en ‘hoe heurt het’?

De openingsdans wordt traditioneel gezien als de opening van het (avond)feest. Na jullie openingsdans is de dansvloer geopend. Het feest mag beginnen!

Vroeger was er niet één openingsdans, er waren er drie! De eerste was voor het bruidspaar. Dit bestond vroeger vaak uit een klassieke Foxtrot of een Engelse Wals die vaak door de ingehuurde muzikanten (of band) bepaald werd. Het bruidspaar had geen keuze, deze werd voor hen door anderen gemaakt.
De tweede openingsdans was samen met de ouders van de bruid. Traditioneel danste de bruid met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid.
De derde dans was andersom; het bruidspaar met de ouders van de bruidegom. Dus de bruid danste met haar schoonvader en de bruidegom met zijn moeder. Ook bij de tweede en derde openingsdans besloten de muzikanten welke muziek er gespeeld en dus welke dans er gedanst werd. Het dansen zelf was belangrijker dan de muziek. Dat is nu heel anders.

Niet iedereen wil of kan naar een dansschool om stijldansen te leren voor hun mooiste dag. Het kan natuurlijk altijd wel. Ook kan er gekozen worden voor een dansinstructeur die samen met jullie kijkt wat voor een openingsdans jullie willen, deze hoeft niet traditioneel te worden maar kan helemaal worden zoals jullie het voor ogen hebben. Ook kunnen jullie de dans zelf in elkaar zetten en oefenen of gewoon lekker schuifelen.

Er zijn meerdere dansstijlen die gebruikt kunnen worden voor een openingsdans. Denk hierbij aan een Foxtrot (Quickstep), Engelse Wals, Tango, Salsa, Rumba of misschien een Cha Cha Cha? De één is rustiger, terwijl bij de andere de voetjes echt van de vloer gaan. Wat hierin belangrijk is, is dat jullie je beiden comfortabel voelen in de dansstijl. Laat je hierin niet van de wijs brengen door anderen, want ‘zo heurt het’.

De stijl van een openingsdans kan erg divers zijn. Denk aan pop, klassiek, rock, singer-songwriter, gospel of misschien wat ruiger zoals metal? Hierin is geen goed of fout! Wat past er het beste bij jullie?

Maar welke artiest dan? Hebben jullie beiden dezelfde favoriete artiest? Dan is een nummer van die artiest kiezen natuurlijk een optie! Hebben jullie niet dezelfde artiest waar jullie graag naar luisteren? Dan kan het uitkiezen misschien lastig worden. Soms is de juiste keuze niet welke artiest maar welk gevoel een bepaald nummer jullie geeft. Kunnen jullie een compromis sluiten? Wederom is hierin geen goed of fout, jullie moeten er immers beiden goed bij voelen.

De Top 10 op het gebied van nummers voor openingsdansen is aan verandering onderhevig. Dit komt door nieuwe muziek die dagelijks uit wordt gebracht door artiesten over de hele wereld en de veranderende smaak van bruidsparen. Een duidelijke Top 10 bestaat hierdoor eigenlijk niet. Wel bestaat een lijst met nummers die vaak worden gekozen door andere bruidsparen.

1. Ed Sheeran – Shape of You
2. Sam Smith – Stay With Me
3. Aerosmith – I Don’t Wanna Miss a Thing
4. John Legend – Love Me Now
5. Tom Odell – Grow Old With Me
6. James Arthur – Say You Won’t Let Go
7. Christina Perri – A Thousand Years
8. Dirty Dancing – Time of My Life
9. Marco Borsato – Zij
10. Ben E King – Stand by Me

Deze nummers worden het meest gekozen de afgelopen jaren door andere bruidsparen. Helaas zijn deze nummers hierdoor minder uniek en kan het dus zijn dat jullie dezelfde openingsdans terughoren bij de bruiloft van bijvoorbeeld een bevriend bruidspaar. Vinden jullie dit niet erg en kunnen jullie je beiden vinden in het gevoel van het nummer? Dan kan dit een goede optie voor jullie zijn.

Maar wat nou als geen nummer echt hét openingsnummer is dat jullie voor ogen hebben? Of jullie komen er niet uit? Als jullie tijdens het avondfeest voor een band of DJ gaan kunnen jullie dit natuurlijk overleggen, maar het kan zijn dat het toch nog net niet helemaal is, of jullie houden niet van verassingen tijdens jullie mooie dag, denk hierbij aan de DJ die gewoon een nummer afspeelt waar jullie geen raad mee weten.

Wat nou als je een nummer hebt voor een openingsdans die helemaal op jullie afgestemd is, uniek is, precies bij jullie past en echt van jullie is? Niet een nummer die iedereen kiest of kent, maar een volledig zelfgeschreven nummer op maat? Of een nummer met een boodschap speciaal voor jouw partner waarin je kan zeggen wat je belangrijk vindt, zoals de liefde die jullie delen of laat jouw partner toegezongen worden met woorden die veel voor jullie betekenen. Maakt niet uit welke stijl, dansstijl of welke sound jullie voorkeur heeft, het nummer wordt volledig op jullie afgestemd en er bestaat er maar één in de wereld van; jullie openingsdans gecomponeerd door De Trouwcomponist.

Mede-oprichter en eigenaar Maarten te Paske (MMus in muziekcompositie):
“Zo’n op maat gemaakt stuk kan alleen maar zo uniek worden als je genoeg weet over het bruidspaar. Je zoomt echt in op de levens van het koppel dat gaat trouwen en met die ingrediënten maak je als componist je stuk. Dat staat nog los van de stijl. Dat is alleen maar het uitgangspunt. Het bruidskoppel herkent de ingrediënten onmiddellijk als ze het stuk horen op de bruiloft. Daar zit de emotie.”

Bron:

tara2020 (september 28, 2020). Bruiloft muziek | De 10 populairste trouwfeest nummers!. Bonnema Sound & Light Equipment.  Geraadpleegd op 19 februari 2023, van https://bonnemaequipment.nl/bruiloft-muziek-top-10/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl