trouwcomponist logo

Stammetje zagen als huwelijksuitdaging

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

7 juli 2024

Na het trouwen gelijk een boomstam met jouw kersverse echtgenoot (m/v/x) doormidden zagen, dat is een klassieker bij de Duitsers. Lees waarom ze dit doen, waar het voor staat en waarom je dit zelf wel/niet wil.

Traditie

Deze traditie komt uit Duitsland. De boomstam die het bruidspaar doormidden moet zagen staat voor het eerste obstakel dat ze samen moeten overwinnen. Na de ceremonie zaagt het bruidspaar een boomstam doormidden en deze wordt later gebruikt als haardhout bij bijvoorbeeld een kampvuur.

Betekenis

Het samen doorzagen van een boomstam vergt goede samenwerking tussen het bruidspaar en natuurlijk doorzettingsvermogen. Als het bruidspaar het voor elkaar krijgt de boomstam door te zagen, dan staat dit voor een gelukkige toekomst. Het doorzagen staat symbool voor de uitdagingen die een huwelijk met zich meebrengt.

Benodigdheden

  • Een boomstam. Zorg ervoor dat deze boomstam niet te dik is, het moet wel leuk blijven voor het bruidspaar en geen uren duren!
  • Een zaag. Het bruidspaar kan om en om zagen of tegelijk met een zaag met aan beide kanten een handvat.
  • Een zaagblok. Hiermee leg je de boomstam vast zodat deze niet teveel beweegt tijdens het zagen.
  • Twee paar (tuin)handschoenen. Om de handen te beschermen en de manicure mooi te houden.
  • Optioneel: decoratie. Decoreer de boomstam met mooie linten, bloemen, serpentines of andere decoratie. Kies voor decoratie die in de kleuren of stijl is van het thema van de bruiloft. Kies het liefst voor duurzame decoratie en/of ruim de decoratie naderhand op.
  • Optioneel: liever geen handzaag? Kies dan voor een elektrische zaag! Zorg dan wel voor een beschermende bril naast de handschoenen en een stopcontact mocht dit nodig zijn.

Foto van een bruidspaar dat een boomstam doorzaagt met een handzaag met aan beide kanten een handvat
Foto van de website van Bosch

Gaan jullie de krachttest aan om te zien of jullie bestand zijn tegen alle uitdagingen die het huwelijk (kunnen) bevatten? Of liever niet zweten na het ja-woord? Ik wens jullie een mooie dag toe!

Bronnen:

Bosch (z.d.). Zo trouwen koppels over de hele wereld. Geraadpleegd op 2 juli 2024, van https://www.bosch-diy.com/nl/nl/all-about-diy/buitenbruiloft#

Van Bortel, S. (z.d.). Bruiloftstradities over de hele wereld. Geraadpleegd op 2 juli 2024, van https://trouwen.nl/inspiratie/bruiloftstradities-over-de-hele-wereld

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl