trouwcomponist logo

Springen over een bezem

Wendy-and-Ashley-Jumping-the-Broom-1080x675

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

18 februari 2024

Een bezem op de grond en het bruidspaar dat erbij staat. Ze hebben hun huwelijksceremonie al gehad en opeens springen ze over de bezem heen met zijn twee. Waarom doen zij dit en wat betekent het om over een bezem te springen?

Over een bezem springen

Getrouwde koppels kunnen op hun bruiloft ervoor kiezen om een bezem op de grond te leggen en hier met zijn tweetjes over te springen. Hiermee springen zij in het getrouwde leven en een huishouden samen. In het Engels heet dit jumping the broom.

Geschiedenis

Het is niet helemaal duidelijk waar het ritueel van het over een bezem springen vandaan komt. Men denkt dat het stamt uit Europa rond 1700, bij inheemse stammen zoals de Roma- en Keltische gemeenschap. Deze inheemse stammen trouwden destijds niet in de kerk, om deze reden was het huwelijk niet officieel erkend. Daarna sprongen de bruidsparen over een bezem als symbool dat ze toch wel getrouwd waren en volledig voor elkaar hadden gekozen. De Welshe gemeenschap voerde dit huwelijksritueel uit tot zeker 1840. De traditie is waarschijnlijk van Engeland via de Britse koloniën (onder andere Afrika) uiteindelijk in Noord-Amerika aangekomen. In Noord-Amerika werden huwelijken tussen Afro-Amerikanen (Afrikaans-Amerikaans) niet erkent in de tijd van de slavernij. Daarom werd daar ook over een, vaak met gekleurde linten versierde, bezem gesprongen om te laten zien dat ze wél getrouwd waren.
In West-Afrika stond de bezem ook symbool voor het afweren van boze geesten.

Moderne tijd

Nog steeds kiezen veel Afro-Amerikanen voor dit ritueel om zo hun voorouders te eren. Het wordt gezien als een waardige Afrikaanse traditie. Daarbij wordt het door veel mensen gezien als een mooi, leuk ritueel.

 

Gaan jullie over een bezem springen tijdens jullie grote dag en is het voor jullie een traditie die moet? Of toch liever niet? Veel plezier met de voorbereidingen!

Bronnen:

Stewart, D.M. (2021, 25 juni). The Wedding Tradition of Jumping the Broom Didn’t Actually Derive From Africa. Geraadpleegd op 15 februari 2024, van https://www.oprahdaily.com/life/relationships-love/a35992704/jumping-the-broom-wedding-tradition-history-origins/ 

Weddingspaces (z.d.). Kende jij deze 15 fascinerende bruiloft tradities al?. Geraadpleegd op 15 februari 2024, van https://weddingspaces.com/nl/inspiratie/fascinerende-bruiloft-tradities

Beeld: Ian Butler Photography

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl