Rijst na de ceremonie, had er iemand honger?
Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk
16 april 2023

Rijst gooien na de ceremonie werd in Nederland vroeger vaak gedaan en komt vaak nog terug in films, series, boeken en andere media. Waarom werd er voor rijst gekozen?
Geschiedenis
Veel tradities op het gebied van rijst en trouwen, komen uit het oosten.
In China maken ze geurige rijstcrackers om de verloving van een dochter aan te kondigen. In India wordt er kurkumarijst gebruikt tijdens het uitnodigen van de gasten voor de trouwerij. De huwelijksplechtigheid begint met een amulet, waar kurkumarijst inzit, die wordt omgebonden en eindigt met een zegening van witte of gekleurde rijst die uitgestrooid wordt over het bruidspaar. In sommige gebieden wordt rijst gebruikt om het kwaad af te wenden van het bruidspaar. En er is zelf een ritueel waar de bruid rijstkorrels oppakt van de grond en op de korrels kauwt en ze daarna uitspuugt waardoor zij de macht krijgt om haar echtgenoot te laten zijn zoals zij het wenst. Of de bruidegom verzoekt zijn bruid om rijst in het vuur te gooien om haar op deze manier te verwelkomen in zijn familie. Op veel plekken wordt elke stap van de huwelijksceremonie met rijst bezegeld. In veel gebieden staan rijstrituelen tijdens het trouwen voor vruchtbaarheid en welvaart die de bruid gaat brengen in haar nieuwe familie. Deze rituelen worden door verschillende groepen uitgevoerd, denk aan hindoes en parsi. Als de ceremonie afgelopen is, vertrekt het bruidspaar en gooit de bruid rijst over haar schouder, waarbij zij afscheid neemt van het gezin waarin zij is opgegroeid en belooft te blijven bidden voor de welvaart van haar ouders.
Het ritueel van het rijstgooien tijdens een huwelijk komt voort uit de tradities van het hindoeïsme.
Betekenis
Rijst is een graan dat wordt geoogst. Het gooien van de rijst zou moeten worden gedaan met een zaaiende beweging. Het beoogde gezaaide is het huwelijksgeluk, welvaart en fertiliteit. Rijst die het meest voorkomt voor huwelijksrituelen is wit. Dit staat voor zuiverheid, puurheid, maagdelijkheid en geluk.
Verboden traditie
Helaas mag met rijst gooien na een huwelijksvoltrekking in Nederland vaak niet meer. Het heeft namelijk veel nadelen voor de omgeving en het milieu. Zo is rijst niet goed voor vogels en breekt de natuur de rijstkorrels niet snel af. Daarnaast gaat het overal tussen- en inzitten waardoor opruimen lastig is. Gelukkig zijn er wel leuke alternatieven!
Alternatieven voor rijst
Toen wij trouwden hebben wij als alternatief voor rijst gekozen voor bellenblaas. Het voelde voor ons magisch om tussen de bellenblaas bellen te lopen na de ceremonie. Er kan naast bellenblaas ook gekozen worden voor veel andere alternatieven, denk aan vlaggetjes, eco confetti (met of zonder poppers), organische confetti zoals bladeren, bloemen of (gedroogde) bloemblaadjes, lintjes of slingers waarmee gezwaaid wordt, pompons (cheerleader effect!), zaadjes/vogelvoer of sterretjes. Ga wel na bij jullie trouwlocatie wat wel en wat niet mag en bespreek dit goed. Bij ons mocht bijvoorbeeld de eco- en organische confetti en zaadjes niet en sterretjes alleen met de belofte dat onze ceremoniemeester erop toezag dat alles opgeruimd werd. Wij gebruikten sterretjes bij het vertrekken na het feest.


Maarten te Paske & Marcella van Dijk met bellenblaas en met sterretjes
Fotograaf: Beyond Light
Wees creatief bij het bedenken van alternatieven voor rijst en kijk wat bij jullie en jullie thema/feest past. Probeer ook aan het milieu te denken bij jullie keuze. Veel plezier met de voorbereidingen op het vieren van jullie ja-woord na de ceremonie!

Bronnen:
Ahuja, S. & Ahuja, U. (z.d.). Rice in Religion and Tradition. CCS Haryana Agricultural University, India. Geraadpleegd op 8 april 2023, van https://www.researchgate.net/profile/Subhash-Ahuja/publication/321334487_Rice_in_Religion_and_Tradition/links/5bf4de87a6fdcc3a8de62413/Rice-in-Religion-and-Tradition.pdf
Tilda (25 April, 2022). Alles over tradities met rijst. Geraadpleegd op 8 april 2023, van https://www.tilda.com/nl-nl/blog/campagnes/alles-over-tradities-met-rijst/
Wubs, A. (5 december, 2017). Rijst gooien verboden op de bruiloft? Lees hier 7 confetti tips die wel mogen. Geraadpleegd op 8 april 2023, van https://anoukwubs.nl/rijst-gooien-verboden-confetti-tips/
Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl