trouwcomponist logo

Programmeerbare spektakelshows

Gezien vanuit het perspectief van een muziektechnoloog en componist
Maarten te Paske

31 december 2023

Welke magie gaat schuil achter de techniek van vuurwerk- en watershows die precies op de maat van de muziek de lucht ingaan en wat heeft het draaiorgel hiermee te maken?

Vuurwerk- en watershows

Vuurwerk- en watershows (denk aan het beroemde voorbeeld Aquanura in de Efteling) zijn razend populair. Vanwege het mobiele karakter zijn vuurwerkshows gemakkelijk op locatie te organiseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit lichtspektakel veel op bruiloften te vinden is. Naast een traditionele vuurwerkshow die vooral visueel aantrekkelijk is, zijn er ook varianten te vinden die op muziek gemaakt zijn. Het vuurwerk reageert op bepaalde gebeurtenissen in de muziek, zogeheten cues. 

Draaiorgel

Eigenlijk is het ontwerpen van zo’n vuurwerkshow heel erg verwant aan de technische werking van een draaiorgel. Een draaiorgel heeft een boekje met ponsgaatjes die precies vertellen welke noot er wanneer afgespeeld moet worden en voor hoelang. Met een vuurwerkshow is dus op dezelfde manier te bepalen welke vuurpijl wanneer afgestoken wordt of hoelang een fontein vuur moet spuwen. Met speciaal daarvoor ontworpen software kunnen vuurwerkbedrijven op een visuele en intuïtieve manier een complete show in elkaar zetten, door deze cues te koppelen aan de ontstekingen van vuurpijlen. Een watershow of een lichtshow werkt op een zelfde soort manier.

MIDI

Ook ik als muziektechnoloog heb op precies dezelfde manier te maken met dit systeem, genaamd ‘Musical Instrument Digital Interface’ (MIDI), oftewel een digitaal muziekinstrumenten-apparaat. Ik kan bijvoorbeeld muziek inspelen met een keyboard, maar als ik een foute noot heb aangeslagen of de noot duurde iets te kort of te lang, kan ik dit in de software zo aanpassen dat het precies klopt. Ook zijn de noten achteraf harder en zachter te zetten als blijkt dat ik de noot te zacht of te hard heb ingespeeld. Ten slotte kan ik precies bepalen hoe snel de muziek speelt. Kortom, dankzij het draaiorgel kunnen we met dit systeem, dat gelukkig tegenwoordig niet meer van papier is, een perfecte show maken die helemaal op maat gemaakt is voor jullie bruiloft, of het nu vuurwerk, licht, water, of muziek is!

Muziek op maat voor jullie show

Willen jullie ook een spektakelshow met vuurwerk of water, maar het liefst op een op maat gemaakt muziekstuk over jullie unieke liefdesverhaal dat wij voor jullie hebben gecomponeerd? Neem hiervoor contact met ons op.

Wat voor knalfeest jullie ook geven, heel veel plezier gewenst met de voorbereidingen!
Marcella en ik wensen jullie een gelukkig nieuwsjaar!

Liefs,

Bron:

NTR [Het Klokhuis]. (2023, 8 mei). Hoe wordt een vuurwerkshow gemaakt?. [Schooltv]. Geraadpleegd op 15 december 2023, van https://schooltv.nl/video/hoe-wordt-een-vuurwerkshow-gemaakt-van-ontwerp-tot-ontsteking/ 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar maarten@trouwcomponist.nl

Beeld: Scop.io