trouwcomponist logo

Pinksterbruidjes en pinksterblommen

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

28 mei 2023

Ooit gehoord van een pinksterbruidje of een pinksterblom? Deze prachtige lentetraditie vindt plaats tijdens Pinksteren. 

Geschiedenis

De pinksterbruid is een oud Nederlands folkloregebruik die al voorkwam in de achtiende eeuw.
De lenteviering werd vroeger ‘De viering van de pinksterblom’ genoemd.
De maand mei staat voor vruchtbaarheid, zowel van de aarde als van de mens. Vroeger heette een pinksterbruidje anders: de meikoningin. Er was ook een meikoning. Een ongehuwd meisje werd verkozen tot meikoningin omdat zij de reinste ziel was van het dorp. Zij werd verkozen door de sterkste, huwbare jongen van hetzelfde dorp. Door het christendom werden de meikoningin en meikoning omgedoopt tot pinksterbruid en pinksterbruidegom. 
Een pinksterbruid wordt ook wel een pinksterblom genoemd.

Symbool

De bruid staat symbool voor de aarde en is gereed om de Heilige Geest te ontvangen. De bruid wordt op handen gedragen om zo hemel en aarde te verbinden. Daarnaast is er veel symboliek te vinden om hemel en aarde te verbinden, zoals duiven en de meiboom met linten waar omheen wordt gedanst.
Daarnaast draagt de pinksterbruid een kroontje dat versierd is met bloemen en dit staan symbool voor vruchtbaarheid.

Immaterieel erfgoed

In Borne zijn de pinksterbruidjes immaterieel erfgoed geworden. Bij deze viering dansen de bruidjes daarbij ook met bloemenbogen en zingen een bekend kinderliedje ‘Rosa, Rosa, bloemen op je hoed’. In elk groepje pinksterbruidjes wordt een “Rosa” gekozen, deze krijgt een lange, witte jurk aan, als een bruid. Er wordt veel gezongen en gedanst. Deze traditie uit Borne is driekwart eeuw oud.

Kinderfeest

De pinksterbruiloft wordt voornamelijk gevierd op de vrije school. Het is een kinderfeest geworden. De pinksterbruid en pinksterbruidegom zijn hierbij vaak de oudste kinderen van de klas.

Pinksterbruidspaar
Foto van Vrije School Amersfoort

Bronnen:

Immaterieel Erfgoed (2014, november). Pinksterbruidjes in Borne. Geraadpleegd op 28 mei 2023, van https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/pinksterbruidjes

Rowaan, A. (2016, 10 mei). De Pinksterbruid- en bruidegom. Geraadpleegd op 28 mei 2023, van https://www.antroposofischleven.nl/de-pinksterbruid-en-bruidegom/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl