trouwcomponist logo

Opkomst van de micro

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

26 november 2023

Ooit gehoord van een micro wedding (ieniemini bruiloft)? Het kwam vooral op tijdens de coronapandemie (COVID-19) van 2020 tot 2022 en is sindsdien een trend. Wat is een micro wedding eigenlijk?

Micro

Micro hoort thuis in het rijtje macro-meso-micro. Ter illustratie: dit is van macro (groot, is de hele wereld), naar meso (middelgroot, het land waarin je woont) en daarna micro (klein, jouw huis en huishouden). Micro is dus klein. Tijdens een bruiloft heeft dit te maken met hoeveel mensen je uitnodigt en niet met budget of versieringen.

Klein trouwen

Tijdens een micro wedding nodigen jullie tussen de 30 tot 50 gasten uit, minder of meer mag ook. Denk hierbij aan jullie beste vrienden en jullie naaste familie. Hierdoor krijgen jullie een intieme bruiloft waarbij iedereen die van jullie houdt aanwezig is om jullie liefde te vieren, een feest der liefde! Jullie kunnen kiezen om de hele dag het micro te houden, of alleen tijdens de ceremonie.

Voordelen

Weinig mensen betekent ook meer aandacht voor jullie geliefden. De kosten zijn lager met minder genodigden en er zijn vaak meer mogelijkheden als er een klein gezelschap is. Denk aan een trouwlocatie die klein is die geen 100 gasten aankan, maar wel 30. Het geld dat jullie besparen kunnen jullie weer gebruiken voor andere dingen op jullie grote dag. Denk aan meer decoratie, toch een videograaf naast de fotograaf te bespreken, een luxueuze trouwtaart. En misschien ervaren jullie minder stress omdat jullie gezelschap jullie al goed kent en jullie niet onder druk zet op jullie trouwdag.

Nadelen

Misschien hebben jullie wel veel familieleden, vrienden, collega’s enz. die al weten dat jullie gaan trouwen en erop rekenen dat zij uitgenodigd worden. Ook het niet uitnodigen van partners van jullie genodigden kan spanningen oproepen. Laat je hierdoor niet beïnvloeden! Jullie kiezen hoe jullie dag eruit gaat zien. Heel belangrijk is dat jullie die dag trouwen en genieten met jullie geliefden die het dichtst bij jullie hart liggen.

Ons huwelijk

Op 21 augustus 2018 zijn mijn man en ik getrouwd. Dit was voor de pandemie en voordat micro weddings een trend waren. Wij kozen er toen voor om de ceremonie, de receptie en het diner klein te houden. We hadden maar 10 mensen uitgenodigd. Daarnaast liep er een fotograaf rond en natuurlijk de gemeentelijke BABS. Onze locatie (Slot Doddendael te Ewijk) kon veel meer mensen aan, maar wij wilden onze liefde vieren met de mensen die het dichtst bij ons staan. Na het diner hadden we een avondfeest waarbij er zo’n 120 mensen genodigd waren. Wij hadden dus een gedeeltelijke micro wedding. Voor ons was dit erg fijn, wij konden de aandacht geven aan onze geliefden en zij aan ons. De sfeer was daardoor ontspannen. De avond hadden we ogen en handen tekort met al de genodigden en waren we blij dat we voor zo’n constructie hadden gekozen.

Micro trouwceremonie van Maarten te Paske & Marcella van Dijk met genodigden
Fotografie: Beyond Light

Gaan jullie voor lekker veel mensen of toch liever voor een micro wedding? Ik wens jullie veel plezier bij de voorbereidingen!

Bronnen:

Chimene (2021, 20 januari). Trend: Micro wedding. Geraadpleegd op 22 november 2023, van https://www.weddingdeco.nl/blog/trend-micro-wedding/

Janina (2020, 5 oktober). Wat is een micro wedding? Lees het hier!. Geraadpleegd op 22 november 2023, van https://ninaweddings.nl/micro-wedding/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl