trouwcomponist logo

Op welke weekdag trouwen jullie?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

4 juni 2023

Op welke weekdag wordt er het meest getrouwd en waarom? En in welke maanden trouwen de meeste stellen?

Favoriete weekdag

Volgens het CBS is vrijdag de meest gekozen trouwdag in Nederland: wel 50% van de bruidsparen trouwt op vrijdag! Dit komt door de traditie dat veel bruidsparen in Nederland vroeger op vrijdag trouwden en dit doen we nu nog steeds. In België is die dag zaterdag.
Dit is wel bijzonder, als je weet dat in het weekend trouwen (vrijdag, zaterdag en zondag) vaak duurder is.
Ook een favoriete dag om te trouwen zijn dagen met een bijzondere datum (bijvoorbeeld 20-02-2020) of op bijvoorbeeld Valentijnsdag.
Een voordeel om op vrijdag of zaterdag te trouwen is dat je nog een weekend voor je hebt. Lekker uitrusten of juist een weekend feestvieren is hierdoor mogelijk.

Favoriete maanden

De favoriete maanden om te trouwen in Nederland zijn volgens het CBS in mei, juni en september. Volgens Statbel (Belgische CBS) zijn dit in België de maanden juli en september. In beide landen neemt augustus als trouwmaand toe in populariteit.

Tot en met 1983 was december een zeer populaire maand om te trouwen in Nederland, omdat de Belastingdienst het koppel als fiscaal partners zag voor het gehele jaar. Dit is vanaf 1984 anders bepaald, namelijk met hoe lang het koppel samenwoont (een halfjaar of langer), ongeacht of ze gehuwd zijn.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap bestaat sinds 1998.
Bij het geregistreerd partnerschap is maandag met 40% de favoriete registratiedag in Nederland. In België is de voorkeursdag voor registratie ook op maandag. Er is niet duidelijke een favoriete maand. Dit heeft te maken met het gratis trouwen/registreren in veel gemeenten. 

 

Welke dag en maand gaan jullie trouwen? Houden jullie rekening met wanneer anderen trouwen of maakt dat jullie niets uit? Hoe dan ook, veel plezier met de planning van jullie bruiloft/registratiedag!

Bronnen:

CBS (2020). Op welke dagen trouwen we het liefst? En hoe zit dat met partnerschaps­registraties?. Geraadpleegd op 22 mei 2023, van https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2020/op-welke-dagen-trouwen-we-het-liefst/

Statbel (2022, 18 oktober). Huwelijken. Geraadpleegd op 22 mei 2023, van https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/partnerschap/huwelijken 

The Wedding Story (z.d.). Trouwen op donderdag. Geraadpleegd op 22 mei 2023, van https://www.theweddingstory.nl/trouwen-op-donderdag/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl