trouwcomponist logo

Niemand mag het weten

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

3 september 2023

Jullie willen trouwen, en jullie weten dat er ruzie is in de familie of tussen jullie families. Jullie willen liever geen mensen uitnodigen of er zijn geen mensen om uit te nodigen omdat de mensen die er wel zijn allemaal in het buitenland zitten. Of misschien is het financieel niet haalbaar of is er een beperking die dit belemmert. Wat de reden ook is, jullie willen het liefst stiekem trouwen, zonder gasten, kan dit?

Stiekem trouwen

Ook bekend als in stilte trouwen. Jullie trouwen dan zonder gasten, dus zonder familie en vrienden.

Voordelen

Er zitten zeker voordelen aan stiekem trouwen. Zo hoeven jullie met niemand rekening te houden en kunnen jullie de dag inplannen zoals jullie willen. Willen jullie in trouwkleding stiekem trouwen, dan kan dit uiteraard ook. Bij veel gemeenten kun je gratis trouwen, vaak op maandag. Willen jullie een andere dag? Dan betalen jullie de gemeente het normale tarief voor een gemeentelijk huwelijk. Informeer hiervoor bij jullie gemeente. Na het officiële gedeelte kunnen jullie met zijn tweeën (of drieën tijdens een zwangerschap of als er al een kind is) doen wat jullie leuk vinden om te doen. Bijvoorbeeld lekker chic uit eten. Dit is wel veel voordeliger dan een huwelijk met een locatie, veel gasten, feest en eten en drinken. Ook is een stiekeme bruiloft sneller geregeld dan een uitgebreid huwelijk. Er is namelijk een stuk minder te organiseren.

Nadelen

Het grootste nadeel is het mogelijke onbegrip voor jullie keuze. Jullie trouwen zonder jullie geliefden, en niet iedereen zal dit begrijpen. Daarbij is het geheim houden van jullie voorgenomen huwelijk misschien een uitdaging.

Trouwen zonder getuigen

Volgens de Nederlandse wet kan er niet getrouwd worden zonder minimaal twee getuigen. Toch is het mogelijk om te trouwen zonder getuigen die jullie uitkiezen. De gemeente helpt jullie dan bij het uitkiezen van de getuigen door twee getuigen van de gemeente zelf op te roepen, dit zijn vaak medewerkers van de gemeente. Hiervoor wordt vaak wel een vergoeding gevraagd.
Bij stiekem trouwen in het buitenland (een elopement) kan de regelgeving anders zijn, vooral als jullie het huwelijk rechtsgeldig in Nederland willen maken. Informeer hiernaar voordat jullie het huwelijksbootje instappen.

Trouwen zonder stress

Een verrassingsbruiloft is ook een optie. Hiervoor nodigen jullie de gasten uit voor een feest zonder dat ze weten dat jullie tijdens dat feest gaan trouwen. Dan ben je de stress voor van mogelijke bemoeienissen, regelwerk en verwachtingen.

Feestje?

Natuurlijk kunnen jullie stiekem trouwen en dan later een knalfeest geven om het met jullie geliefden te vieren. Je kunt zo’n feest ook nog extra aankleden met een BABS die een ceremonie houdt zonder jullie in het echt te verbinden aangezien dit al is gebeurd.

 

Willen jullie in stilte trouwen of hebben jullie liever zoveel mogelijk vrienden en familie tijdens jullie grote dag? De keuze is aan jullie. Ik wens jullie veel plezier met het plannen!

Bron:

Bruiloft Inspiratie (z.d.). Stiekem trouwen zonder gasten, zo doe je dat!. Geraadpleegd op 2 augustus 2023, van https://bruiloftinspiratie.nl/in-het-geheim-trouwen/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl