trouwcomponist logo

Kussen nu het mag

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

4 augustus 2024

Aan het einde van de ceremonie zegt de trouwambtenaar: ”U mag de bruid/bruidegom kussen”. Waar komt dit vandaan en kan je ook kiezen om niet te kussen? Lees verder!

Geschiedenis

De bruidskus werd na het ja-woord gegeven, zodat de zielen van het bruidspaar elkaar konden ontmoeten. Op deze manier werden ze één met elkaar. Volgens traditie moest de kus “correct” zijn, anders zou het huwelijk niet slagen. Voor het bruidspaar waarbij de kus romantisch was, lag een gelukkig leven in het verschiet. Elkaar de correcte kus geven wordt nu niet meer over nagedacht. De kus zélf is wel gebleven. 

Kussen

Vaak is dit een mooi fotomoment op een bruiloft. Ga voor het meest fotogenieke plaatje voor de dip kiss: de één buigt met de rug naar achteren, deze wordt vastgehouden bij de rug door de ander. Geef elkaar een kus en wacht een paar seconden zodat de fotograaf een perfect plaatje kan maken. Bespreek van tevoren de bruidskus met elkaar als bruidspaar. Willen jullie de dip kiss, een ander soort kus of juist gewoon zoals jullie elkaar altijd een kus geven? Zo weten jullie van elkaar wat de voorkeur is en kiezen jullie samen de kus om zo ongemakkelijke momenten te voorkomen.

De dip kiss
Foto van: Patti Archer

Niet kussen

De trouwambtenaar zegt dat je de bruid/bruidegom mág kussen; dit is dus niet verplicht! Het bezegelt het huwelijk niet. Het bezegelen van het huwelijk gebeurt bij het tekenen van de trouwakte. Het kussen als bruidspaar is leuk om te zien voor de bruiloftsgasten (en, zoals eerder beschreven, voor de perfecte foto). Maar als jullie dit ongemakkelijk vinden, of als er een andere reden is dat jullie dit niet willen, dan hoeft dit niet. Geef dit aan bij jullie trouwambtenaar.

Alternatieven 

Een alternatief kan zijn dat jullie een bloem uitwisselen. Denk aan de favoriete bloem van jezelf en jouw partner of aan de roos die staat voor liefde. Deze bloem kan als decoratie in het haar of knoopsgat gedragen worden. Ook kan je elkaar een briefje geven dat jullie gelijk of later kunnen lezen.
Andere alternatieven zijn het geven van een knuffel, kus op het voorhoofd, elkaar iets influisteren, een dans of vragen of de bruiloftsgasten applaus willen geven.

 

Gaan jullie de bruidskus aan of toch liever niet? Veel plezier met de voorbereidingen!

Bronnen:

Van Bortel, S. (z.d.). Hoe zoenen Europeanen na het jawoord? Geraadpleegd op 3 augustus 2024, van https://trouwen.nl/inspiratie/hoe-zoenen-europeanen-na-het-jawoord

Van Bortel, S. (z.d.). Niet kussen na jawoord op je bruiloft, kan dat? Geraadpleegd op 3 augustus 2024, van https://trouwen.nl/inspiratie/niet-kussen-na-jawoord-op-je-bruiloft-kan-dat 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl