trouwcomponist logo

Krachttest onderweg naar het liefdesnest

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

7 mei 2023

Jullie zijn getrouwd en hebben een receptie of een knalfeest gehad en jullie staan met z’n tweetjes voor jullie huis. Je partner wil je graag optillen en dan over de drempel dragen. Welke traditie hoort hierbij of is dit een manier van je partner om te laten zien hoe sterk hij/zij/hen is?

Geschiedenis

Het over de drempel dragen van je partner komt uit de tijd dat een huwelijk alleen nog werd voltrokken tussen een man en een vrouw. De bruid werd dan door de bruidegom over de drempel gedragen na hun bruiloft en voor de huwelijksnacht. Deze traditie zoals wij het nu kennen komt van de Germanen uit het hoge Noorden. In de Romeinse tijd werd de bruid al over de drempel getild na de huwelijksceremonie. De bruid werd in die tijd over de drempel getild door haar begeleiders en niet door de bruidegom.

Traditie

Vroeger bleef de bruid bij haar ouders wonen tot zij getrouwd was. Na het trouwen trok het kersverse echtpaar samen in een huis. Boze geesten en demonen zouden het spoor van de bruid volgen en zo ook het huis van het echtpaar insluipen. Om dit te voorkomen en een gelukkig huwelijk te hebben tilde de bruidegom zijn bruid op en droeg haar over de drempel van hun huis.

Baas in huis

Naast de angst voor boze geesten en demonen is er nog een reden om de bruid over de drempel te dragen. Wie het eerst over de drempel stapte had het voor het zeggen in het huis. Om dit te voorkomen droeg de bruidegom dus graag zijn bruid over de drempel om het voor het zeggen te hebben en te houden.

Achterhaald

Deze oude traditie is achterhaald, aangezien veel bruidsparen voor hun huwelijk al samenwonen. Toch kiezen veel bruidsparen er nog voor om de partner toch over de drempel te dragen, vaak voor het mooie fotomoment of het idee dat het romantisch is of erbij hoort.

 

Kiezen jullie ervoor om de boze geesten en demonen op een dwaalspoor te brengen of juist niet? Wat jullie ook kiezen, veel plezier met het plannen van jullie Grote Dag!

Bronnen:

Maasakkers, E. (2014, 10 april). Bruiloftsrituelen in het Romeinse Rijk. Universiteit Utrecht.

Trouw Buitengewoon (z.d.). Over de drempel dragen. Geraadpleegd op 5 mei 2023, van https://trouwbuitengewoon.nl/actueel/425-over-de-drempel-dragen

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl