trouwcomponist logo

Jullie kind(eren) beslissen of jullie trouwen

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

17 maart 2024

Jullie gaan trouwen en jullie zijn ouders. Graag willen jullie de/het kind(eren) betrekken bij jullie bruiloft. Een mooie manier om dit te doen is tijdens jullie ceremonie de/het kind(eren) een kinderakte te laten ondertekenen waarbij zij hun goedkeuring geven aan jullie verbintenis.

Getuige zijn bij papa en mama’s (of papa/papa’s / mama/mama’s) trouwen

Dat jullie kind(eren) aanwezig zijn op jullie bruiloft is natuurlijk logisch. Dat jullie een rol willen geven aan de kinderen zorgt ervoor dat de kinderen zich betrokken voelen bij het trouwen van hun ouders. Jullie kinderen getuigen laten zijn kan pas vanaf 18 jaar. Zijn jullie kinderen jonger dan 18 jaar, dan is dit wettelijk niet mogelijk. Wat wél kan is een kinderakte. 

Kinderakte

Om jullie kinderen toch een rol als getuigen te geven is het mogelijk om een kinderakte te laten ondertekenen. Deze akte wordt net zo belangrijk als jullie echte, officiële trouwakte omdat hiermee jullie kinderen toestemming geven dat hun ouders mogen trouwen en dat zij het hiermee eens zijn. Jullie kinderen voelen zich een onderdeel van de ceremonie en zijn net zo belangrijk als de officiële getuigen. Een leuk en bijzonder moment voor jullie als gezin.

Kinderakte maken

Je kan zelf een kinderakte maken of vragen naar de mogelijkheden bij jullie zelfstandige BABS (trouwambtenaar). Ook kan je de kinderakte door iemand laten ontwerpen of zoeken op internet. Er staan online een paar mooie kinderaktes die zo te gebruiken zijn.

Kinderakte ondertekenen

Laat jullie kind(eren) hun naam op de kinderakte schrijven of een krabbel. Zijn de kinderen nog niet in staat om dit te doen? Kies dan voor een handafdruk of vingerafdruk met vingerverf of trek de hand van jullie kinderen om.

Voorbeeld van een ingevulde kinderakte met vingerafdruk
Beeld van Made for Moments

Hebben jullie kinderen en willen jullie deze belangrijke mensen betrekken bij jullie ceremonie of liever een kinderloze ceremonie? Of zijn er geen kinderen? Ik wens jullie veel plezier met de voorbereidingen!

Bron:

Glasbergen, S. (2023, 9 november). Kinderakte trouwen. Geraadpleegd op 16 maart 2024, van https://www.theperfectwedding.nl/blog/2079/kinderakte-trouwen

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl