trouwcomponist logo

“Ik zie je bij het altaar!”

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

2 juli 2023

Het is dé dag: jullie grote dag! Eindelijk gaan jullie trouwen! Er is mooie bruidskleding uitgekozen en die trekken jullie die ochtend of middag aan. Jullie hebben een “first look” (eerste keer dat jullie elkaar zien met trouwkleding aan) ingepland, of misschien zien jullie elkaar pas bij de ceremonie. Deze traditie bestaat al erg lang, maar waarom mag je elkaar niet zien voor de ceremonie?

Geschiedenis

Vroeger werden veel westerse huwelijken gesloten waarbij de bruid uitgehuwelijkt werd. Het was een zakelijke overeenkomst tussen twee families. Omdat de bruidegom misschien de benen kon nemen als zijn bruid niet zo mooi was als hij hoopte, zagen ze elkaar pas voor het eerst bij het altaar waar het huwelijk gelijk werd gesloten. Ze kenden elkaar niet en hadden nog geen woord met elkaar gewisseld. Hij zag zijn bruid pas echt voor het eerst na de huwelijksvoltrekking als hij haar sluier af mocht doen om haar te kussen.

Geschiedenis first look

Later in de geschiedenis werd het elkaar pas zien bij het altaar vervangen door de first look. Bij de first look slaapt het bruidspaar de nacht voor het huwelijk gescheiden, vaak in hun ouderlijke woning. Daar kleden zij zich ook aan. Daarna haalt de één de ander op. Traditioneel gezien is dit vaak de bruidegom die de bruid ophaalt bij haar ouderlijk huis. Daarbij komt hij met het trouwvervoer en neemt hij het bruidsboeket mee, deze geeft hij aan zijn bruid. Hij belt aan en zij doet open of de bruidegom gaat onderaan de trap staan en de bruid komt langzaam de trap af.

Moderne first look

Nu wordt de first look ook vaak anders aangepakt, denk aan een mooie, grote tuin waar de ene de ander op de schouder tikt en zo elkaar voor het eerst zien of met de ruggen tegen elkaar en gelijkertijd omdraaien. Vaak zijn familieleden en vrienden aanwezig om dit mooie moment te zien. Wat er ook gekozen wordt voor de first look, het is altijd een prachtig moment wat ook mooi vast te leggen is door bijvoorbeeld een fotograaf of videograaf.
Elkaar voor het eerst zien in bruidskleding is vaak een emotioneel moment. Jullie zien elkaar op jullie allermooist! 

Maarten te Paske en Marcella van Dijk tijdens hun first look
Fotograaf: Beyond Light

Bijgeloof

Volgens bijgeloof zou het eerder zien van de trouwjurk, voor de bruiloft, voor ongeluk kunnen zorgen.

Jullie first look

Hoe willen jullie het gaan aanpakken? Willen jullie familie en vrienden om jullie heen hebben als jullie elkaar voor het eerst zien op jullie trouwdag of liever saampjes met alleen de fotograaf? Misschien pas tijdens de ceremonie, of thuis opgehaald worden? Misschien bereiden jullie je samen voor op jullie grote dag en hebben jullie geen first look. Of denken jullie dat deze traditie beter overgeslagen kan worden omdat het niet bij jullie past? Jullie beslissen wat er op jullie dag wel en niet gaat gebeuren. Hierin is geen goed of fout.


Wat jullie ook kiezen, ik wens jullie veel plezier met de voorbereidingen!

Bronnen:

The Art of Weddings and Events (z.d.). Tradities bij trouwen: de first look. Geraadpleegd op 29 mei 2023, van https://theartsofweddingsandevents.nl/tradities-bij-trouwen-de-first-look

Van Bortel, S. (z.d.). Bruid zien voor de bruiloft brengt ongeluk. Geraadpleegd op 29 mei 2023, van https://trouwen.nl/inspiratie/bruid-zien-voor-de-bruiloft-brengt-ongeluk

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl