trouwcomponist logo

“Ik wil graag dat oma ons trouwt” …

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

18 juni 2023

Of je zus, beste vriend(in), één van de ouders of … Met wie jullie maar een bijzondere band hebben. En ja, dit kan! Daarvoor wordt deze persoon BABS voor 1 dag.

BABS?

Een BABS is een trouwambtenaar. BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Deze persoon mag jullie in de echt verbinden. Een BABS is ook de trouwambtenaar van de gemeente.
Een zelfstandige BABS is iemand die jullie trouwt maar niet verbonden is aan een gemeente.

Voor 1 dag?

Ja, je kan naast een familielid of een vriend ook kiezen voor een BABS uit een andere gemeente of een zelfstandige BABS. In alle eerdergenoemde gevallen zijn ze BABS voor 1 dag. Bij sommige gemeenten is het niet mogelijk om een BABS voor 1 dag aan te vragen, check dit dus van tevoren bij jullie gemeente!

Kost dat meer dan alleen de aanvraag voorgenomen huwelijk?

Ja, dit kost extra. Er moeten namelijk extra stappen gezet worden als jouw oma jullie gaat trouwen. Per gemeente verschilt de prijs, vraag dit na bij jullie gemeente. Ook verschilt het per gemeente hoe lang van tevoren jullie de BABS voor 1 dag moeten aanvragen. Sommige gemeenten hanteren 2 tot 4 maanden voor jullie bruiloft.

De stappen om BABS voor 1 dag te worden

We blijven bij het voorbeeld dat oma jullie BABS voor 1 dag wil worden.
De eerste stap is dat oma naar haar eigen gemeente gaat en daar een VoG (Verklaring omtrent Gedrag) en een recent uittreksel van het bevolkingsregister aanvraagt. De VoG is nodig om aan te tonen dat oma geen misdaden heeft begaan, anders kan ze de rol van BABS niet vervullen. Uittreksel van het bevolkingsregister is nodig voor de beëdiging van oma als BABS.

Als tweede moet oma zich melden bij de gemeente waar jullie willen gaan trouwen en een verzoekschrift indienen. Ook jullie dienen het verzoekschrift in. In het verzoekschrift leggen jullie uit wat jullie willen en verklaren jullie dat het voor jullie huwelijk is bestemd (zowel jullie als oma moeten dit doen).
Daarna levert oma haar VoG en uittreksel van het bevolkingsregister in en toont ze haar identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart).
Oma kan daarna worden uitgenodigd op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie trouwen voor een gesprek. Dit gebeurt niet bij alle gemeenten. Wordt oma wel uitgenodigd voor een gesprek, dan krijgt oma alvast wat informatie, zoals de do’s en don’ts als een BABS of een stoomcursus trouwambtenaar worden. Denk bij die stoomcursus bijvoorbeeld aan het doornemen van de belangrijkste zaken in het Burgerlijk Wetboek (Titel 5, Boek 1 B.W.). Het kan zijn dat oma ook nog wat dingen moet ondertekenen.
Is oma overal goed doorheen gekomen en voldoet ze aan alle voorwaarden? Dan is het tijd om oma te benoemen oftewel aanwijzen als BABS door de gemeente waar jullie trouwen.
Nu oma aangewezen is als BABS voor 1 dag moet oma nog langs de rechtbank voor haar beëdiging. Oma moet daarvoor zelf naar de rechtbank. Oma moet tijdens haar beëdiging een eed (een soort belofte) afleggen. 
Felicitaties voor oma! Ze is BABS voor 1 dag!

Voorbereiding op de ceremonie

Oma kan coaching of training krijgen van een BABS die ervaring heeft met het begeleiden van BABSen voor 1 dag. Dit is niet geregeld via de gemeente, hier moeten jullie zelf achteraan, hieraan zitten extra kosten verbonden! De gekozen coach of trainer helpt oma met tips en tricks, de verschillende onderdelen van de ceremonie, het officiële gedeelte of het helpen met schrijven van de speech. Veel coaches en trainers bieden een cursus aan die ongeveer een halve dag duurt. In die halve dag kan oma met haar coach of trainer oefenen voor jullie grote dag.

De ceremonie

Gelukkig staat oma er op jullie trouwdag niet alleen voor! Tijdens de ceremonie is er een extra persoon (een getuige van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie trouwen, dit kan de BABS zijn van de gemeente zelf). Deze controleert of oma zich aan de voorgeschreven regels houdt en of er een geldig huwelijk wordt gesloten. Deze persoon is er voor oma en is alleen aanwezig tijdens de ceremonie (vaak onopvallend).

“Maar ik wil niet dat oma ons trouwt/we hebben geen oma meer”

Jullie kiezen wie jullie trouwt! Als oma geen optie is, dan kan je kiezen voor iemand anders waar jullie je goed bij voelen. Kies je voor een BABS voor 1 dag, kies dan iemand die dicht bij jullie staat en die dat ook blijft. Daarnaast is het handig als jullie gekozen BABS makkelijk praat in het openbaar en voor een groep en een ceremonie kan leiden.

BABS voor 1 dag zijn is een grote eer, kies iemand die dat ook zo ziet en jullie met liefde en toewijding wil trouwen.
De andere opties die er nog meer zijn is een BABS van de gemeente waar jullie trouwen, een BABS van een andere gemeente dan waar jullie trouwen of een zelfstandige BABS die je kan kiezen. Bij een zelfstandige BABS zijn ook veel opties tussen verschillende benaderingen, denk aan een zelfstandige BABS die tijdens de ceremonie zingt of eentje die jullie moedertaal spreekt, of misschien eentje die een BN’er (Bekende Nederlander) is? Er zijn veel keuzes op het gebied van een zelfstandige BABS.

 

Wat jullie ook kiezen, ik wens jullie veel plezier met het bedenken wie jullie huwelijk gaat sluiten! 

Bron:

Alle Trouwambtenaren (z.d.). BABS voor 1 dag worden: Uitleg over de 6 stappen!. Geraadpleegd op 24 mei 2023, van https://alletrouwambtenaren.nl/babs-voor-1-dag-worden/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl