Iets ouds, iets nieuws, iets blauws …
Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk
26 maart 2023
Update op 10 oktober 2023
Misschien hebben jullie er wel iets over gelezen of gehoord, het bekende Engelse rijmpje:
Something old
Something new
Something borrowed
Something blue
And a silver sixpence in her shoe
Vertaald staat er: iets ouds, iets nieuws, iets geleend, iets blauws, en een zilveren munt in haar schoen. Maar wat betekent dit?
Traditioneel voor de bruid
Deze traditie is voornamelijk voor de bruid(en) bedoeld. Maar dit kan in deze tijd ook prima worden gedaan door het bruidspaar samen, één van de twee of de bruidegom(men). Meestal wordt dit rijmpje uitgevoerd in de accessoires die de persoon draagt/bij zich heeft. Wie van het bruidspaar het ook doet, het staat in alle gevallen voor huwelijksgeluk.
Iets ouds
Het eerste stukje van het rijmpje staat voor het achterlaten van het oude leven dat je voor je bruiloft had. Vaak is dit iets uit de jeugd van de persoon die deze traditie in ere houdt. Dit hoeven natuurlijk geen sieraden te zijn, het kan ook iets zijn wat de persoon aan de kindertijd doet herinneren. Ook kan een foto van een overledene gebruikt worden, zodat deze er ook bij is op jullie grote dag.
Iets nieuws
Het tweede stukje van het rijmpje staat voor je nieuwe leven als getrouwd koppel. Vaak heb je al nieuwe dingen gekocht om te gaan trouwen, denk aan de trouwkleding. Maar denk ook aan alles wat voor jou staat voor het nieuwe leven dat jullie tegemoet gaan. Bijvoorbeeld je nieuwe achternaam die je met je meedraagt op een stuk papier of een mogelijke kinderwens die je als sieraad meedraagt.
Iets geleend
Het derde stukje van het rijmpje staat voor jullie familie en vrienden. Je leent iets van iemand die al gelukkig getrouwd is in de hoop dit over te gaan nemen in jullie huwelijk. Hierin is veel mogelijk om dit tot uitvoering te brengen, het kan zelfs een pen zijn, of een haarsieraad, zolang je het maar bij je kan dragen.
Iets blauws
Het vierde stukje van het rijmpje staat voor de kleur blauw, die staat voor trouw, zuiverheid en loyaliteit. Dit zijn eigenschappen die de meeste bruidsparen binnen hun huwelijk graag terugzien. Iets blauws hoeft niet zichtbaar te zijn als de kleur niet goed samengaat met de bruidskleding. Je kunt het ook onder de kleding dragen. Bij dames wordt vaak een blauwe kousenband gebruikt. Maar het kan bijvoorbeeld ook een blauwe zakdoek zijn of een klein lint aan het trouwboeket.
Een zilveren munt in haar schoen
Het laatste stukje van het rijmpje staat voor financiële voorspoed en geluk. Traditiegetrouw doet de vader van de bruid op de dag van de bruiloft een zilveren muntstuk in de linkerschoen van zijn dochter. Het muntje hoeft natuurlijk niet in de schoen gedaan te worden, maar kan ook als sieraad gedragen worden, of met een speldje aan de binnenkant van de trouwkleding gespeld worden. In het trouwboeket verwerken met een blauw lint, dan heb je twee vliegen in één klap. Of plak het aan de onderkant van je schoen, leuk voor de foto’s!
Speldje
Ook kan je kant-en-klare speldjes kopen om deze traditie makkelijk te kunnen integreren in jullie bruiloft.
Jullie manier
Jullie bruiloft, jullie manier. Willen jullie deze traditie volgen op jullie grote dag, maar wil je het anders doen, of wil je bijvoorbeeld niks lenen van mensen, dan is dat ook goed. Het gaat bij deze traditie om de symboliek en jullie kunnen er volledig jullie eigen draai aan geven. Wees lekker creatief met het bedenken wat jullie willen en ik wens jullie veel plezier!
Bron:
The Wedding Guide (z.d.). Wedding Traditions: Silver Sixpence In Her Shoe. Geraadpleegd op 14 maart 2023, via https://theweddingguide.co.uk/silver-sixpence-in-her-shoe/
Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl