trouwcomponist logo

Hopelijk vind je witbrood lekker

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

25 juni 2023

De wittebroodsweken: een bekende term die veel gebruikt wordt. Maar wat zijn de wittebroodsweken en heeft het iets te maken met brood?

Wat betekent het?

Wittebroodsweken komen sinds de 16e eeuw voor. 
Met wittebroodsweken worden de eerste weken na de huwelijksvoltrekking bedoeld. Veel mensen gaan in deze weken op huwelijksreis. Meestal duren de wittebroodsweken tot 4 á 6 weken na de bruiloft. Tijdens deze weken mag het kersverse echtpaar niet gestoord worden door (telemarketing)verkopers en visite. Vroeger waren deze weken bedoeld om samen tot rust te komen en kennis te maken met elkaar. Toen ging je pas samenwonen als je getrouwd was, dus de rust was fijn om elkaar beter te leren kennen.

Witbrood

Witbrood was vroeger een luxeproduct. De meeste broden werden gemaakt van rogge, waardoor brood een bruine kleur kreeg. Witbrood wordt gemaakt van tarwebloem en was veel duurder dan rogge. Witbrood werd alleen gegeten tijdens feestelijke gelegenheden. Het kersverse echtpaar genoot nog even langer door: ze aten in de weken na hun bruiloft nog witbrood.
Wit en trouwen zijn in de Westerse cultuur onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dus witbrood kan ook symbool staan voor zuiverheid, maagdelijkheid, onschuld en puurheid.

Met wittebroodsweken wordt buiten trouwen om ook bedoeld dat iets of iemand nieuw is in de situatie. Bijvoorbeeld een nieuwgekozen regering bevindt zich ook in wittebroodsweken als ze net gevormd zijn. Ook nieuwe krachten op een werkplek bevinden zich in de eerste weken in de wittebroodsweken.

Moderne wittebroodsweken

De wittebroodsweken zijn achterhaald geraakt, de meeste koppels kennen elkaar al voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Toch kun je iets bijzonders maken van de 4 á 6 weken na jullie trouwen. Natuurlijk kunnen jullie op huwelijksreis gaan met een bestemming ver weg of dichtbij, maar jullie kunnen ook andere leuke dingen samen gaan doen, bijvoorbeeld dagjes weg. Willen jullie niet weg na jullie trouwen? Blijf dan lekker thuis en doe leuke dingen samen. Plan elke avond een filmavond, kook uitgebreid voor elkaar, doe samen een online cursus in iets wat jullie beiden interesseert, met andere woorden doe samen iets wat jullie samen leuk vinden en neem daar de tijd voor.

 

Ik wens jullie veel plezier met het plannen van jullie wittebroodsweken!

Bron:

Historiek (2021, 5 juni). Wittebroodsweken – Herkomst van het begrip. Geraadpleegd op 24 mei 2023, van https://historiek.net/wittebroodsweken-herkomst-betekenis-huwelijk/101410/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl