trouwcomponist logo

Hitte vóór de grote dag

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

28 januari 2024

Over de hele wereld zijn er tradities te vinden over trouwen. In Finland houden ze van de sauna. De bruid gaat een dag van tevoren de sauna in voor een zeer bijzondere traditie.

Sauna

Het woord ‘sauna’ komt uit het Fins en betekent badhuis. Een sauna is een kamer, vaak gemaakt van hout, waar de hoge temperatuur voor gezondheidsvoordelen kan zorgen. In Nederland zijn de sauna’s vaak tussen de 60° en 100° Celsius. In Finland ligt die temperatuur lager, tussen de 60° en 70° Celsius. In de sauna heb je geen kleding aan (ook geen zwemkleding). Na het verblijf in de hete sauna koel je weer af door te douchen met koud water, je onder te dompelen in een koudwaterbad of een meer, een ijsgrot te bezoeken of buiten te wandelen. Daarna kun je de sauna weer in. In Finland slaan de Finnen elkaar in de sauna ook met berkentakken of jeneverbestakken om zo de bloedsomloop te stimuleren. In Finland is een sauna een sociale aangelegenheid; er wordt veel gekletst in de sauna.

Traditie

De Finse bruid gaat samen met haar moeder en haar bruidsmeisjes naar de sauna om daar het vrijgezellenfeest (bachelorette) te vieren. Op zo’n dag wordt er veel gelachen, gegeten en gedronken. Daarnaast is er een zeer bijzondere traditie: de bruid moet op een tak van de jeneverbes gaan zitten (au!). Deze plant heeft veel naalden waardoor dit een oncomfortabel gevoel geeft. Dit symboliseert dat de weg van het huwelijk nooit zonder obstakels is. Nadat ze dit pijnlijke ritueel heeft doorstaan, moet ze naakt de sauna uitrennen terwijl ze de namen roept van haar exen. Hiermee laat ze haar exen los. Hierna kan de bruid gereinigd van al haar zonden en zorgen haar bruiloft tegemoet treden.

De jeneverbes met naalden waar de bruid op moet plaatsnemen
Foto van: Cruydt Hoeck

Ontspannen

Een dag voor jullie grote dag is het raadzaam om te ontspannen en uit te kijken naar een mooie dag. Naar de sauna gaan, als jullie dit fijn vinden, is dan zeker een optie. Of doe thuis lekker een relax-dagje met een gezichtsmaskertje en dingen die jullie ontspannen.

 

Gaan jullie een dag voor jullie trouwen (samen) naar de sauna of toch lekker een dagje ontspannen thuis? Geniet!

Bron:

Voigt Travel (z.d.). Alles over de sauna in Finland. Geraadpleegd op 25 januari 2024, van https://www.voigt-travel.nl/noord-europa/sauna-tour 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl