trouwcomponist logo

Heeft de Bruidsbloem iets te maken met trouwen?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

11 juni 2023

De Bruidsbloem, beter bekend als Deutzia gracilis of Slanke deutzia, is een sierheester uit Japan die prachtige witte bloemen geeft en heerlijk ruikt (trekt bijen en hommels aan!). 
Er bestaat nog een Bruidsbloem, genaamd Stephanotis, dit is een kamerplant uit Madagaskar met prachtige witte bloemetjes en een sterke, zoete geur.

Heeft de Deutzia gracilis of Stephanotis iets te maken met bruiloften?

Wat is de Deutzia gracilis?

De Deutzia gracilis is een bloeiende haagplant, in dit geval een sierheester met prachtige, kleine witte bloemetjes met een geel hart. Deze plant behoort tot de hortensiafamilie en wordt maximaal 1 meter hoog. De Bruidsbloem bestaat ook in andere kleuren, zoals roze. De meestvoorkomende kleur is wit.

Deutzia gracilis en bruiloften

Helaas heeft deze plant niet veel te maken met bruiloften, maar er zijn overeenkomsten die duidelijk te zien zijn. De bloem is wit, veel bruidsjurken zijn wit. De kleur wit staat ook voor zuiverheid, maagdelijkheid, onschuld en puurheid in huwelijken. De bloem bloeit in de maanden mei en juni. Deze maanden zijn de favoriete trouwmaanden in veel landen. Ook is deze plant zeer rijkbloeiend, wat inhoudt dat er heel veel bloemetjes te zien zijn als de plant in bloei staat. Natuurlijk hoopt elk koppel op een “rijkbloeiend” huwelijk. Helaas is deze mooie plant niet geschikt om te knippen en in een (bruids)boeket te verwerken of om op een vaas te zetten, snoeien is pas na de bloei.

deutzia_gracilis_-_bruidsbloem

Deutzia gracilis
Foto van De Tuinen van Appeltern / Appeltern Adventure Gardens

Wat is de Stephanotis?

De Stephanotis is een klimheester met prachtige, kleine witte bloemetjes met een wit hart. Deze plant behoort tot de maagdenpalmfamilie. De plant heeft veel licht en warmte nodig. Het duurt ongeveer 2 tot 3 weken om van knop naar open bloem te komen. De Stephanotis heeft soms een steuntje nodig om goed te kunnen klimmen.

Stephanotis en bruiloften

Deze plant heeft meer overeenkomsten met bruiloften dan de Deutzia. De Stephanotis stond vroeger symbool voor huwelijksgeluk en nu staat de bloem symbool voor welvaart en reislust. Welvaart hoopt iedereen in hun huwelijk te krijgen, reislust om samen op jullie reis door het leven te gaan als echtgenoten. Deze bloemetjes zijn, net als de Deutzia, wit en staan dus ook voor zuiverheid, maagdelijkheid, onschuld en puurheid in huwelijken. De Stephanotis is ook een rijkbloeiende plant, wat weer voor een overvloedig huwelijk kan staan. Vaak worden deze bloempjes gebruikt in een trouwboeket waar ze vaak fantastisch tot hun recht komen.

0248
Stephanotis-Flower.jpg

Bruidsboeket met Stephanotis
Foto van Evantine Design

Stephanotis floribunda
Foto van Pansy Maid

Cadeau idee?

De Deutzia gracilis is een prachtige plant die voor het bruidspaar een mooie herinnering is aan hun huwelijk in mei of juni die ze in die maanden elke dag terugzien in hun tuin of op hun balkon.
Ook de Stephanotis is een fantastisch cadeau, vooral als de bloem is verwerkt in het bruidsboeket! Het is een kamerplant die vaak in bloei staat en heerlijk ruikt. 

 

Gaan jullie de Stephanotis gebruiken in jullie bruidsboeket of andere bloemwerken tijdens jullie bruiloft? Veel plezier met de juiste bloemen uitkiezen!

Bronnen:

Geers, E. (z.d.). Stephanotis floribunda – Bruidsbloem. Geraadpleegd op 23 mei 2023, van https://www.mijntuin.org/articles/stephanotis-floribunda-bruidsbloem

Greenfingersonline (z.d.). Deutzia. Geraadpleegd op 23 mei 2023, van https://greenfingersonline.nl/deutzia/ 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl