trouwcomponist logo

Genoveva en haar bruidskleed

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

5 mei 2024

Duiven zijn hét symbool van de vrijheid.
In dit blog lees je over een sprookje met een trouwjurk en duiven.
In de Efteling staan in totaal 30 sprookjes in het Sprookjesbos. Bij veel sprookjes trouwt de prinses met de prins aan het eind van het verhaal. Eén sprookje in het Sprookjesbos gaat niet over een stoere prins die een mooie prinses redt en haar trouwt, maar over een trouwjurk.

Genoveva’s verhaal

Dit sprookje is geschreven door de Efteling.
In het sprookje gaat prins Arthur trouwen met prinses Genoveva. De prins vindt kleuren erg mooi en wil deze ook graag terugzien in de trouwjurk van zijn aanstaande. In het land woont een oude weefster die prachtige kleding maakte voordat ze blind werd. De prins komt bij de weefster op bezoek en vraagt haar om de trouwjurk van zijn prinses te maken. Zij geeft aan dat zij het wel kan met haar handen, maar niet met haar ogen.
De weefster heeft altijd goed voor de duiven in haar buurt gezorgd door deze te voorzien van eten. De uil die in de buurt woont spoort de duiven aan om de weefster te helpen, aangezien zij de kleuren wel kunnen zien. De weefster is heel verdrietig omdat ze de trouwjurk van de prinses niet kan maken en verzucht dat ze vroeger wist welk draad de kleur groen heeft. Gelijk voelt ze een duivenkopje die haar een draad aangeeft. Daarna vraagt ze zich af welke blauw is en voelt ze weer een duivenkopje die een blauw draad aangeeft. Zo kon ze het bruidskleed van Genoveva toch maken.
Omdat de duiven zo in de weer waren met de gekleurde draden, waren hun veertjes gekleurd geraakt.

 

 

 

Prenten gemaakt door Anton Pieck voor het sprookje “Het Bruidskleed van Genoveva”
Afbeeldingen van: Eftepedia

Locatie sprookje

Het sprookje heet “Het bruidskleed van Genoveva” en is te vinden op het Herautenplein in het Sprookjesbos. Op dit plein is een horecapuntje (Kleyne Klaroen) waar je een zakje duivenvoer kan halen en de beestjes kan voeren. Dit sprookje is goed verstopt, je moet er soms moeite voor doen om het te zien. De duiventil staat achter de grot van Sneeuwwitje.

Stukje plattegrond van de Efteling met onderin het entreegebouw (Huis van de Vijf Zintuigen) en het Sprookjesbos met de locatie van het sprookje “Het Bruidskleed van Genoveva”
Afbeelding van: Looopings
Bewerking: Marcella van Dijk

Gekleurde duifjes

Een reden waarom het sprookje wat meer verstopt zit, heeft ermee te maken dat de uitbeelding van het sprookje enkel de duiven zijn. Van 1952, tevens de opening van de Efteling en het Sprookjesbos, tot 2000 en van 2005 tot 2018 werden witte duiven in felle kleuren geverfd om zo het sprookje uit te beelden. Sinds 2018 zijn de duiven weer helemaal wit. Dit kwam door klachten die de Efteling ontving van bezorgde bezoekers.

De gekleurde duiven, de duiventil met gekleurde duiven en Maarten te Paske & Marcella van Dijk die de gekleurde duiven voeren
Linker en middelste afbeelding van: Eftepedia
Foto rechts: eigen foto

Gaan jullie binnenkort naar de Efteling of liever geen sprookjesbruiloft? Veel plezier met de voorbereidingen!

Bronnen:

Efteling (z.d.). Het Bruidskleed van Genoveva. Geraadpleegd op 30 april 2024, van https://www.efteling.com/nl/park/attracties/sprookjesbos/het-bruidskleed-van-genoveva

Eftepedia (z.d.). Het Bruidskleed van Genoveva. Geraadpleegd op 30 april 2024, van https://www.eftepedia.nl/lemma/Het_Bruidskleed_van_Genoveva

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl