trouwcomponist logo

Geduld met kraanvogels vouwen

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

19 november 2023

In Japan hebben ze een bijzonder mooie traditie waar het bruidspaar veel geduld en begrip moet opbrengen voor elkaar nog vóór ze getrouwd zijn: het vouwen van 1000 kraanvogels!

Kraanvogels

De kraanvogel (Gruidae) is een grote vogel van 95 tot 120 centimeter hoog. De spanwijdte van de vleugels is 180 tot 200 centimeter. Het is de grootste vogel die in Nederland voorkomt. Ze hebben een blauwgrijze kleur met een zwarte nek en een wit-rode kop. Er bestaat ook een Japanse kraanvogel (Grus japonensis), deze kan ongeveer 160 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels is gemiddeld 240 centimeter. De Japanse kraanvogel leeft in Oost-Rusland en Zuid-Oost Azië. De Japanse kraanvogels hebben een wit lijf met een zwarte nek en staartveren en een wit-rode kop.
In Japan staat de kraanvogel voor geluk, een lang leven, loyaliteit, vrede en harmonie.

Kraanvogels
Fotografie: Moniek Rozemeijer

Japanse kraanvogel
Foto van Dierenpark Amersfoort

Origami

Origami is een eeuwenoude vouwkunst uit Japan waarbij voornamelijk papier wordt gebruikt. Door het vouwen van papier ontstaat er een ruimtelijk figuur (3D-figuur), vaak in de vorm van een dier.

Trouwen, origami en kraanvogels

In Japan maken verloofden samen 1000 origami in de vorm van kraanvogels. Dit moet voor de bruiloft gebeuren, want de origami kraanvogels worden gebruikt als decoratie tijdens de trouwerij. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van felgekleurd papier om de decoratie te maken. Om zoveel vouwwerk samen te doen vraagt geduld en begrip voor elkaar, en staat daarom ook symbool voor een gelukkig huwelijk.

Zelf kraanvogels vouwen?

Jullie beslissen hoe jullie dag eruit komt te zien, en dat is inclusief decoratie, kleuren en voorbereidingen. Willen jullie dit gebruik wel graag uitvoeren, maar hebben jullie niet genoeg tijd om er 1000 te vouwen? Dan vouwen jullie er minder. Of jullie vragen familie en vrienden om te helpen met vouwen. Felgekleurd past niet in jullie themakleur? Dan kiezen jullie voor papier in jullie themakleur.

Origami kraanvogels in verschillende kleuren, grootte en papiersoorten
Foto van Design Dojo

Tips

De gevouwen kraanvogels kunnen jullie aan een doorzichtig draad vastmaken en zo ophangen. Ook leuk tijdens de fotoshoot als er een plek volhangt met mooi gevouwen kraanvogels in jullie (of juist wel felgekleurde) kleuren. Het papier kan ook een verloop in kleur hebben, een glans of misschien glitters. Ook kunnen jullie variëren in de grootte van de kraanvogels. Wat past het beste bij jullie bruiloft?

Bruidspaar met origami kraanvogels
Fotografie: Trouw Trendy

Gaan jullie kraanvogels vouwen voor jullie grote dag? Of toch liever niet? Ik wens jullie veel (vouw)plezier toe!

Bronnen:

Bruiloft Inspiratie (z.d.). Origami kraanvogels als symbool van liefde en geluk. Geraadpleegd op 3 november 2023, van https://bruiloftinspiratie.nl/origami-kraanvogels-symbool/

Dierenpark Amersfoort (z.d.). Kraanvogel. Geraadpleegd op 3 november 2023, van https://dierenparkamersfoort.nl/dier/kraanvogel/

Natuurmonumenten (z.d.). Kraanvogel. Geraadpleegd op 3 november 2023, van https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/kraanvogel 

Wolfspoot (2023, 5 maart). Kraanvogels betekenis: verhalen, mythen en legenden van over die hele wereld. Geraadpleegd op 3 november 2023, van https://wolfspoot.nl/nieuws/kraanvogel-betekenis/ 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl