trouwcomponist logo

Erg jong trouwen

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

24 maart 2024

Volgens de Nederlandse wet mag je pas trouwen als beide partijen 18 jaar of ouder zijn. Maar stel: je bent verliefd en 16 of 17 jaar oud, in sommige gevallen en bij hoge uitzondering mag je dan al in het huwelijk treden. Lees door hoe dat zit.

Zwanger of al een kindje

Eén van beiden is in verwachting of heeft al een kindje en is minimaal 16 jaar. Is de andere partij ook minimaal 16 jaar, dan mag er bij hoge uitzondering getrouwd worden. Hiervoor is toestemming nodig van de ouders van beide kanten. Volgens het Burgerlijk Wetboek 1, Titel 5, Artikel 35 mag een minderjarige geen huwelijk aangaan zonder toestemming van de ouders. Daarbij beslist de rechtbank of er binnen het huwelijk geen misbruik of dwang is bij beide minderjarigen.

Meerderjarig verklaard worden

Als (aanstaande) minderjarige moeder heb je niet dezelfde rechten als een meerderjarige (aanstaande) moeder. De minderjarige kan via de rechtbank, met een advocaat, meerderjarig verklaard worden om zo dezelfde rechten te hebben om zo goed voor het kindje te kunnen zorgen. De rechtbank toets de situatie vanuit verschillende oogpunten (bijvoorbeeld: kan de moeder wel voor de kleine zorgen? Wat is in het belang van het kind?). De vader heeft alleen gezag over het kindje als hij getrouwd is met de moeder.
Vaak wordt er een voogd (bijvoorbeeld eigen ouders van de moeder) aangewezen en wordt het huwelijk afgewezen om zo misbruik en huwelijksdwang te voorkomen. Wel is de moeder (in spé) dan alléén meerderjarig verklaard om voor haar kindje te kunnen zorgen en verder is zij minderjarig.

 

Op welke leeftijd zijn jullie getrouwd of gaan jullie trouwen? En zijn er kinderen betrokken bij jullie huwelijk? Lees hier over zwanger zijn en trouwen en over een kinderakte! Veel leesplezier!

Bronnen:

Collegebundel (z.d.). Burgerlijk Wetboek BES Boek 1. Geraadpleegd op 19 maart 2024, van https://collegebundel.nl/burgerlijk-wetboek-bes-boek-1/boek1/titel5

Trouwen.nl (z.d.). Jong verliefd? Vanaf welke leeftijd mag je trouwen?. Geraadpleegd op 19 maart 2024, van https://trouwen.nl/inspiratie/jong-verliefd-vanaf-welke-leeftijd-mag-je-trouwen

Wetting & Roode (2022, 17 februari). Je bent 16 jaar en zwanger, wat nu?. Geraadpleegd op 19 maart 2024, van https://wettingenderoode.nl/je-bent-16-jaar-en-zwanger-wat-nu/ 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl