Een trouwboekje vol herinneringen
Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk
21 april 2024
Ooit gehoord van een trouwboekje of een partnerschapsboekje? Wat is het, waar krijg je het en wat staat erin? Lees het hier!
Wat is het?
Een trouwboekje en een partnerschapsboekje is hetzelfde, met het verschil dat het trouwboekje (ook bekend als huwelijksboekje of familieboekje) verkregen kan worden na een huwelijkssluiting en een partnerschapsboekje verkregen kan worden na het sluiten van een geregistreerd partnerschap. In de wet zijn het geregistreerd partnerschap en een huwelijk hetzelfde.
Dit boekje heeft geen officiële status en dient vooral als een aandenken aan de bruiloft. Het boekje is een soort uittreksel van de officiële huwelijksakte, maar vervangt deze niet. Om deze reden is het trouwboekje/partnerschapsboekje niet verplicht.
Waar krijg je het?
Deze boekjes krijg je als je trouwt/een geregistreerd partnerschap aangaat in het gemeentehuis of op locatie bij een BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand, een trouwambtenaar van de gemeente). Het trouwboekje/partnerschapsboekje is niet gratis; er moet wel voor betaald worden. De prijzen verschillen per gemeente. De aanvraag voor het boekje wordt gedaan bij de aangifte van jullie voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap, oftewel als het koppel in ondertrouw gaat. Vaak kan het koppel dan kiezen uit meerdere kleuren of uitvoeringen van het boekje. Wil je twee boekjes of zijn jullie het boekje kwijtgeraakt? Dan kan er een duplicaat, tegen betaling, worden aangevraagd bij de gemeente waar het koppel getrouwd is/partnerschap is aangegaan. Hierbij moet wel een legitimatiebewijs getoond worden.
Wat staat erin?
In het trouwboekje/partnerschapsboekje staan de persoonlijke gegevens van het koppel, denk aan de volledige namen van het koppel en de geboorteplaatsen van het koppel. Daarbij ook de huwelijksgegevens van het koppel, denk aan trouwdatum en locatie. Daarnaast is er nog ruimte in het boekje om kinderen te vermelden, kerkelijke plechtigheden in op te nemen en overlijdensgegevens te vermelden. Natuurlijk staan jullie handtekeningen, de handtekeningen van de getuigen en de handtekening van de trouwambtenaar die het huwelijk/partnerschap sloot er in.
Voorbeelden van verschillende kleuren trouwboekjes/partnerschapsboekjes
Foto van gemeente Zaanstad (ZNSTD)
Gaan jullie kiezen voor een trouwboekje/partnerschapsboekje als een mooie herinnering aan jullie grote dag? Of zijn de foto’s/video’s/speciaal gecomponeerde muziek voor jullie genoeg? Ik wens jullie een fantastische tijd toe!
Bron:
Gemeente Zaanstad (z.d.). Waar dient het trouwboekje voor?. Geraadpleegd op 18 april 2024, van https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mVrg=395&mNch=tbdith5yr0
Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl
Fotografie header: Beyond Light