trouwcomponist logo

Een huwelijksfeest met een knal

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

15 oktober 2023

Het is feest! Jullie zijn getrouwd en willen dit graag zo feestelijk mogelijk vieren. Vuurwerk is feestelijk en prachtig om naar te kijken. Het maakt zeker indruk op jullie gasten. Kan vuurwerk afgestoken worden op jullie bruiloft?

Regels

Niet overal mag zomaar vuurwerk worden afgestoken. Veel gemeenten verlenen daarvoor dus ook geen vergunning. Vaak is dat in stadscentra verboden.
Als het wel mag in jullie gemeente (gemeente waar jullie trouwen), dan is het verplicht een evenementenvergunning aan te vragen, een erkend vuurwerkbedrijf regelt dit. Jullie mogen ook NIET zelf het vuurwerk afsteken, dit mag ALLEEN het vuurwerkbedrijf doen.

Wat er geregeld moet worden

Eerst moet je contact opnemen met een professioneel gecertificeerd vuurwerkbedrijf (ook bekend als een vuurwerk beziger), zij vragen de evenementenvergunning voor jullie aan. Dit doen zij bij Inspectie Leefomgeving en Transport. Als deze is goedgekeurd, gaat de aanvraag naar de provincie, deze aanvraag heet de ontbrandingsmelding. Ook kan vuurwerk binnen afgestoken worden, denk aan fonteinen op de dansvloer of jullie namen als grote sterretjes. hiervoor moet je ook toestemming vragen aan de locatie waar jullie gaan trouwen en bespreek dit goed met jullie vuurwerkbedrijf!
Wat jullie moeten regelen is dus een gecertificeerd vuurwerkbedrijf, jullie wensen voor de vuurwerkshow, een locatie waar buiten 40 meter ruimte rondom de afsteekplaats vrij is, toestemming van jullie trouwlocatie én een zak geld.

Kosten

Gemiddeld kost een vuurwerkshow buiten van 3 tot 5 minuten in Nederland bij een professioneel gecertificeerd vuurwerkbedrijf tussen de €500 en €2000,- inclusief vergunningen. Bij binnenvuurwerk zijn de kosten ongeveer tussen de €150 en €1000,- inclusief vergunningen. Houd er rekening mee dat jullie trouwlocatie misschien een toeslag vraagt of vraagt om een extra verzekering te sluiten.

Muziek tijdens het vuurwerk

Er kan tijdens de vuurwerkshow (live) muziek gespeeld worden, overleg dit met jullie gekozen vuurwerkbedrijf. De Trouwcomponist kan ook speciaal muziek componeren voor dit moment tijdens jullie bruiloft. Vragen? Neem contact op! 

Niet zonder nadelen

Vuurwerk is en blijft gevaarlijk, er is altijd een risico dat het mis kan gaan. Helaas kwam een dag na het schrijven van dit artikel het verschrikkelijke nieuws dat in Irak 100 mensen overleden zijn tijdens een bruiloft door binnenvuurwerk. Zie de video en uitleg van RTL Nieuws hier. 
Daarnaast is zowel binnen- als buitenvuurwerk zeer belastend voor het milieu en de gezondheid.

Voordelen

Vuurwerk is prachtig en feestelijk. Daarnaast is het uniek om jullie huwelijk zo te starten en is het indrukwekkend voor de gasten. Ook weet de hele omgeving gelijk dat er iets feestelijks aan de hand is. Daarbij kunnen jullie het vuurwerk zo samenstellen en personaliseren als jullie willen.

 

Zijn jullie van plan om jullie gasten te verrassen met een knallend spektakel? Ik wens jullie veel plezier toe!

Bronnen:

Milieu Centraal (z.d.). Vuurwerk. Geraadpleegd op 1 oktober 2023, van https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/gezonde-leefomgeving/vuurwerk/

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (z.d.). Vuurwerk op evenementen. Geraadpleegd op 30 september 2023, van https://www.ozhz.nl/themas/vuurwerk/vuurwerk-op-evenementen/

RTL Nieuws (2023, 1 oktober). Beeld van moment uitbreken fatale brand bruiloft in Irak. Geraadpleegd op 1 oktober 2023, van https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5410743/beeld-van-uitbreken-brand-bruiloft-met-100-doden-tot-gevolg?fbclid=IwAR1B2IIvN-Du5TZc6nwd5M6CknJZ0AcF-MXjPf2nZzdTxZGXcld7K8LZo5I_aem_AdeMa494Ke3h4NiH329BBjmoeS4ellHcRWsbAe9NuYd1Y90Xjvlt69tfi60uHf-e6fI 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl