trouwcomponist logo

Een bruidstaart op z’n Frans

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

7 januari 2024

Gaan jullie in Frankrijk trouwen of willen jullie een Frans tintje geven aan jullie bruiloft? Misschien is een croquembouche een goed idee. Wat is een croquembouche en waar komt deze vandaan?

Croquembouche?

Croquembouche komt van het Franse ‘croque en bouche’, dit betekent letterlijk ‘knispert in de mond’. Croquembouche is een toren van soesjes, vaak gevuld met room of crème en overgoten met karamel of chocola en gedecoreerd met (eetbare) bloemen of fruit. In Frankrijk is dit dé traditionele bruidstaart.

Geschiedenis

De bedenker van deze lekkernij is Marie-Antoine Carême, een Fransman die een chefkok en patissier (een soort banketbakker) was en leefde van 1784 tot 1833. Zijn specialiteit was het maken van torenhoge prachtige taarten die als pronkstuk werden gebruikt door het koningshuis. De maker werd geïnspireerd door piramides, tempels of oude ruïnes. Sinds de 20e eeuw bestaat de croquembouche uit soezen, maar daarvoor werden ze gemaakt van vruchten en gekonfijte kastanjes.

Tijdens een bruiloft

Een croquembouche is een leuk alternatief voor een traditionele trouwtaart.
De croquembouche wordt met veel spektakel geserveerd aan het einde van het diner. Vaak wordt de karamel of chocolade er nog overheen gegoten voordat de bruidstaart gegeten kan worden.

Een croquembouche met decoratie, rozen en karamel
Fotografie: Azurita

Zijn jullie van plan om in Frankrijk te trouwen of om de croquembouche te serveren aan jullie bruiloftsgasten als bruidstaart? Of toch liever de trouwtaart waaraan wij in Nederland gewend zijn? Ik wens jullie een smakelijk huwelijk toe!

Bron:

Mariska (2016, 28 augustus). Franse bruidstaart: de croquembouche. Geraadpleegd op 5 januari 2024, van https://www.buitenlandse-bruiloft.nl/trouwen-in-frankrijk/franse-bruidstaart-croquembouche/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl