trouwcomponist logo

Een (bruidspaar)stel van peper en zout

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

6 augustus 2023

Het peper- en zoutstelletje is een onlosmakelijk huwelijkscadeau. Maar waarom geven we het kersverse bruidspaar een peper- en zoutvaatjes-set cadeau?

Ontstaan

Het ontstaan van deze traditie is niet helemaal duidelijk. Wel wordt gedacht dat het uit het jodendom stamt en is overgenomen door het christendom. Of het nu wel of geen religieuze traditie is, het is zeker een culturele traditie. 
In Nederland en andere Europese landen krijgt het bruidspaar na de ceremonie vaak een peper- en zoutstelletje cadeau, in Noord-Amerika is het andersom. Daar worden peper- en zoutstelletjes cadeau gegeven aan de gasten als bedankje.
Het was een voor de hand liggend cadeau: vroeger ging je pas samenwonen na de huwelijksvoltrekking en was het handig om een peper- en zoutstelletje alvast in huis te hebben. Daarbij is het betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar.

Symboliek

Het peper- en zoutstelletje staat symbool voor het bruidspaar. Ze zijn beiden anders, maar horen bij elkaar. Dit straalt eenheid en balans uit. Twee mensen worden in de echt verbonden en versterken elkaar en vullen elkaar aan wat weer zorgt voor een mooier geheel, net als peper en zout.
Het stelletje staat symbool voor harmonie door de eigenschappen van beide ingrediënten: peper zorgt voor pit en opwinding terwijl zout zorgt voor stabiliteit en balans. Deze twee ingrediënten hebben elkaar nodig, net als het bruidspaar. Gaat er een onderdeel stuk van het peper- en zoutstelletje, dan is het vaak lastig om dit te vervangen, net als bij het huwelijk.

Cadeaulijst maken

Om de voorkomen dat jullie als bruidspaar heel veel peper- en zoutstelletjes cadeau krijgen als huwelijksgeschenk, is het aan te raden een huwelijkswenslijst te maken. Waarschijnlijk krijgen jullie dit, als grap, ook wel te horen van de mensen om jullie heen 😉. Helaas zit er wel een kern van waarheid in. De genodigden die niet weten wat jullie wensen, kunnen ervoor kiezen om jullie symbolisch uit te drukken in een peper- en zoutstelletje.

 

Gaan jullie ook een huwelijkswenslijst maken? Of hopen jullie juist op een peper- en zoutstelletje bij de huwelijkscadeaus? Ik wens jullie veel plezier met de planning van jullie mooiste dag waar jullie een mooie eenheid gaan vormen!

Bronnen:

Peper en zoutstel (z.d.). Huwelijk. Geraadpleegd op 15 juli 2023, van https://peper-zoutstel.nl/huwelijk/ 

Van Duijn, C. (2014, 17 oktober). Over zout, peper en La Coppa Perfetta {win én weggeefactie}. Geraadpleegd op 15 juli 2023, van https://www.hipjehuwelijkin.nl/2014/10/17/verras-een-bruidspaar-met-een-peper-en-zout-stelletje-win-en-weggeefactie/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl