trouwcomponist logo

De kousenband als bruidsboeket

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

29 oktober 2023

Een kousenband is een soort elastiek dat mooi versierd wordt en om het been wordt gedragen, meestal door de bruid. Wat heeft een kousenband met trouwen en de kleur blauw te maken?
In de blog over het gooien van het bruidsboeket en de blog over ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’ schreef ik over dingen weggooien naar vrijgezellen en blauwe kousenbanden, lees hieronder meer over de traditie van de kousenband.

Kousenband, trouwen of eten?

Een kousenband in betrekking tot trouwen is een accessoire die onder de jurk aan het bovenbeen wordt gedragen, het lijkt op een mooi gedecoreerd elastiek. Kousenband is ook bekend als een peul die vaak in Suriname wordt gebruikt in de keuken voor heerlijke maaltijden, maar in dit blog hebben we het niet over heerlijk eten, maar over trouwen.
Kousenbanden komen in veel kleuren, maten, versieringen en materialen voor. De meest voorkomende kleuren zijn wit en blauw. Wit omdat dit vaak goed samengaat met de witte trouwkleding en maagdelijkheid uitstraalt en blauw door een andere traditie, namelijk ‘Iets nieuws, iets ouds, iets geleend, iets blauws, en een zilveren munt in haar schoen’. Deze Engelse traditie vraagt dus om iets blauws. Als jullie trouwkleding niet blauw is of jullie willen geen blauw verwerken in de trouwkleding of bruidsboeket, dan kan het blauws ook verwerkt worden onder de kleding met bijvoorbeeld een kousenband.

Geschiedenis

De kousenband die gedragen wordt door de bruid dateert uit de middeleeuwen in Engeland. De kousenband werd door iedereen gebruikt om kousen omhoog te houden, dus ook door de bruid. Tijdens het huwelijk stond de kousenband ook voor de maagdelijkheid van de bruid.
Vroeger dacht men dat een bruid huwelijksgeluk voor anderen bracht. Hierdoor werd de bruid aangeraakt of, nog liever, werd er een stuk van de bruid mee naar huis genomen. Meestal resulteerde dat in een gescheurde trouwjurk. Om dit tegen te gaan werd het bruidsboeket in de menigte vrijgezellen gegooid. Vaak werd er ook één kousenband afgedaan en werd deze ook in diezelfde menigte gegooid om zo de vrijgezellen rustig te houden en de bruid te beschermen.

Moderne tijd

Nu wordt er één decoratieve kousenband gedragen aan het been van, meestal, de bruid. Deze wordt gedragen net boven de knie om zo min mogelijk last te hebben van de kousenband door de dag heen. ’s Avonds tijdens het feest gaat de kousenband vaak af. Dit doet de bruidegom onder aanmoediging van (vaak mannelijke) vrienden, de bruidegom doet een dansje en duikt dan onder de jurk/rok van de bruid. Hier haalt hij met zijn tanden de kousenband van haar been waarna hij de kousenband met zijn rug naar de vrijgezelle mannen over zijn schouder gooit.
De kousenband lijkt daarmee erg op de mannelijke versie van het bruidsboeket voor de vrouwen.
Vaak wordt de kousenband niet gegooid maar pas uitgetrokken door de bruidegom met zijn tanden op de huwelijksnacht.
Natuurlijk hoeven jullie de rollen zoals hierboven beschreven niet aan te houden. Als de bruidegom de kousenband wil dragen is dat natuurlijk ook goed, ook als jullie beiden het accessoire willen dragen. Het is jullie dag en jullie beslissen wat goed voor jullie voelt.

Top fotomoment!

Net als het bruidsboeket gooien is de kousenband gooien een fantastisch fotomoment! Zorg ervoor dat niet alle vrijgezellen op jullie feest al naar huis zijn!

Gaan jullie ervoor kiezen om een kousenband te dragen tijdens jullie grote dag of kiezen jullie liever voor de eetbare versie? Veel plezier met jullie voorbereidingen (of het eten natuurlijk)!

Voorbeelden kousenbanden

Dit cadeauzakje met blauw/witte kousenband is te koop bij Hunkemöller voor €7,99 in Nederland en Duitsland, in België is deze €8,99.
Fotografie: Marcella van Dijk

Verschillende kousenbanden
Foto van Bruid & Bruidegom Online

Bronnen:

Bruid & Bruidegom Online (z.d.). De kousenband – het bruidsaccessoire met traditie. Geraadpleegd op 10 oktober 2023, van https://www.bruidenbruidegom.nl/mode/bruidsaccessoires/de-kousenband-het-bruidsaccessoire-met-traditie/

The Dress (z.d.). Alles wat je als bruid moet weten over de kousenband. Geraadpleegd op 10 oktober 2023, van

https://www.thedress.be/c-4423692/alles-wat-je-als-bruid-moet-weten-over-de-kousenband/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl