trouwcomponist logo

Cubaanse peso’s trouwjurk

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

3 december 2023

In Cuba weten ze een feestje te maken van hun bruiloften. Ook kennen ze daar tradities die wij hier in Nederland niet kennen. Eén daarvan heeft te maken met een dans en Cubaanse peso biljetten. 

Een jurk van biljetten

De bruid heeft aan het einde van de receptie een prachtige jurk gemaakt van biljetten van Cubaanse peso’s aan. Deze biljetten zijn bedoeld om de bruiloft of de huwelijksreis van te betalen.

Gelddans

De gelddans komt uit Europa (voornamelijk Polen) en stamt uit de vroege 20e eeuw. In die tijd was het een volksdans die op een bruiloft tijdens het oogstseizoen werd gedanst en is getransformeerd in de gelddans die wij nu kennen. Meestal vindt de gelddans plaats na de openingsdans.
De biljetten worden op de trouwjurk vastgemaakt door de mannen die met haar dansen. Het geld wordt gezien als het huwelijksgeschenk. Weer wat anders dan de enveloppe die wij gebruiken. Op meer plekken in de wereld worden gelddansen gedaan, maar in Cuba is de traditie dat elke man die met de bruid danst geld op haar jurk moet vastmaken. In andere plekken op de wereld mogen de dames hetzelfde doen met de bruidegom.

Voorbeeld van een jurk met biljetten. Dit is een trouwjurk met voornamelijk Noord-Amerikaanse dollars.
Foto van easyweddings.co.uk

Gaan jullie ook een gelddans inbouwen op jullie grote dag of is een envelopje voor jullie genoeg? Wat jullie ook kiezen, veel plezier!

Bronnen:

Easy weddings (z.d.). 10 (awesome) wedding traditions from other cultures. Geraadpleegd op 25 November 2023, van https://www.easyweddings.co.uk/articles/10-awesome-wedding-traditions-from-other-cultures/

Plokhooij-Bek, M. (2020, 28 oktober). 11 ongewone huwelijkstradities in andere culturen. Geraadpleegd op 25 november 2023, van https://proostbruiloften.nl/huwelijkstradities-van-de-wereld/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl