trouwcomponist logo

Bruidsuiker, lekkere snoepjes of mooie traditie?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

23 april 2023

Jullie trouwdag, een geweldige dag waar jullie liefde en verbondenheid worden gevierd met vrienden en familie. Jullie plannen (samen) een prachtige dag in en er komen gasten op de ceremonie en jullie feest/receptie. Dat deze mensen er zijn op jullie grote dag betekent veel voor jullie. Zonder jullie genodigden was het feest niet compleet. Daarvoor willen de meeste bruidsparen hun gasten bedanken voor hun komst. Er bestaan veel bedankjes, maar één hiervan is een oude traditie: bruidsuiker.

Traditioneel

Bruidsuiker is het meest traditionele bedankje dat bekend is. Wil je een traditionele bruiloft houden? Dan is dit zeker een goede toevoeging.
Vroeger werd bruidsuiker tijdens het huwelijk uitgedeeld of het werd toegezonden. De suikers werden verpakt in mooie houten doosjes die met zilver- en goudpapier werden beplakt. Ook werd er in delen van Nederland bruidsuiker uitgestrooid na de ceremonie over de lokale jeugd of kreeg de genodigde jeugd suikergoed uitgedeeld. Het uitdelen aan de jeugd staat symbool voor een vruchtbaar en kinderrijk huwelijk. Traditioneel is bruidsuiker wit.

Variaties

Bruidsuiker kan gemaakt zijn van alleen suiker maar ook van amandelen met honing en een suikerlaagje, bruidsuiker met Belgische chocola en een suikerlaagje of volledig gemaakt van fondant. De originele bruidsuiker was waarschijnlijk de variant met de amandelen, want bruidsuiker wordt ook wel amandelboon genoemd. De bruidsuiker lijkt ook op een amandel.

Betekenis

Bruidsuiker geven aan kinderen heeft te maken met vruchtbaarheid, maar hoe zit dat met volwassenen die bruidsuiker krijgen? De bruidsuiker wordt aan volwassenen gegeven per vijf. Iedere gast krijgt dus vijf bruidsuikers. Nu wordt het vaak gegeven in een tule zakje. Dat er precies vijf per persoon worden gegeven is niet zomaar. Ze staan symbool voor geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid. Dat er voor suiker werd gekozen heeft te maken met de zoetheid (liefde) in de relatie. Suiker was vroeger erg duur, het bruidspaar ‘offerden’ de suiker op om zo boze geesten op afstand te houden, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor een lang en gelukkig leven.
De traditionele kleur van bruidsuiker is wit, wat voor zuiverheid, puurheid en maagdelijkheid staat.

Bruidsuiker op jullie trouwdag

Er wordt vaak snoep gegeven op bruiloften, zowel tussendoor als bedankje. Deze snoepjes stammen af van de bruidsuiker. Er is nu heel veel mogelijk om deze traditie in jullie bruiloft te verwerken.

Naast witte bruidsuiker is er nu ook keuze uit alle kleuren van de regenboog en zijn er veel verschillende vormen bijgekomen. Zo kunnen jullie kiezen voor snoepjes in jullie thema/kleur van de bruiloft.
Er bestaan bijvoorbeeld rolletjes pepermunt waarop jullie namen en datum van trouwen gedrukt kunnen worden of bekende chocolademerken met een kaartje eraan, of misschien zijn koekjes leuk? Er zijn zo veel variaties te vinden.
Mijn echtgenoot en ik hadden op onze dag gekozen voor een sweet table met verschillende snoepjes en als bedankje een tule zakje met een zeer bekend chocolademerk waar onze beide voorletters opstonden en bloemetjes aan het tule (ons thema was bloemen).

Foto’s van de sweet table en bedankjes met bruidsuiker van Maarten te Paske & Marcella van Dijk
Fotografie: Beyond Light

Ik wens jullie veel plezier bij het uitkiezen van jullie bruidsuiker!

Bronnen:

Alles voor bedankjes (z.d.). Bruidssuiker. Geraadpleegd op 19 april 2023, van https://www.allesvoorbedankjes.nl/Bruidssuiker-kopen-voor-huwelijksbedankjes

Locomix Share your happy moments! (2019, 19 februari). Wist je dat… Er een betekenis zit achter bedankjes snoep?. Geraadpleegd op 19 april 2023, van https://www.bedankjes.nu/blog/wist-je-dat-er-een-betekenis-zit-achter-bedankjes-snoep/

Nederlands BakkerijMuseum (z.d.). Huwelijk. Geraadpleegd op 19 april 2023, van http://www.bakkerijwiki.nl/index.php?t=3&h=19&s=241 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl