trouwcomponist logo

Hier lezen jullie blogs over trouwen, muziek, trends, actuele en historische gebeurtenissen. De blogs worden geschreven door zangeres/medecomponiste Marcella van Dijk die tevens weddingplanner en oprichtster van De Bruiloftsadviseur is.
Soms wordt er een blog geschreven door muziektechnoloog en componist Maarten te Paske.

17 september 2023

De bloemenzee in jubilea

Net als de aardse elementen in jubilea bestaat er ook een bloemenversie van. Wil je/jullie weten welke bloemen er symbool staan voor elk huwelijksjubileum? Lees dan door!

10 september 2023

Stel: jullie nodigen al jullie geliefden uit voor een feestje. Kan met een jubileum te maken hebben, promotie op werk, verjaardag … Er is altijd een goede reden voor een feestje. Jullie gasten zijn gearriveerd en zijn al lekker met elkaar aan het kletsen en dan start de muziek en komen jullie aanlopen in jullie trouwkleding, wat een verrassing!

3 september 2023

Jullie willen trouwen, en jullie weten dat er ruzie is in de familie of tussen jullie families. Jullie willen liever geen mensen uitnodigen of er zijn geen mensen om uit te nodigen omdat de mensen die er wel zijn allemaal in het buitenland zitten. Of misschien is het financieel niet haalbaar of is er een beperking die dit belemmert. Wat de reden ook is, jullie willen het liefst stiekem trouwen, zonder gasten, kan dit?

27 augustus 2023

Jullie willen gaan trouwen en er is een baby op komst, gefeliciteerd met beide heugelijke gebeurtenissen! Is het wel slim of zelf raadzaam om te trouwen tijdens een zwangerschap?

20 augustus 2023

Op 21 augustus 2018 zijn mijn man en ik getrouwd. Voor ons een hele mooie dag met veel liefde. Wij vieren dit jaar ons houten jubileum. Ooit gehoord van katoenen, tinnen, koperen of gouden huwelijken? Lees hier meer over!

13 augustus 2023

De ochtend van jullie huwelijk is begonnen. Visagie, haar, trouwkleding, sieraden … De ochtend kan nogal hectisch zijn. Hoe leuk is het om als bruidspaar elkaar een cadeautje te geven voordat de rest van de dag begint?

6 augustus 2023

Het peper- en zoutstelletje is een onlosmakelijk huwelijkscadeau. Maar waarom geven we het kersverse bruidspaar een peper- en zoutvaatjes-set cadeau?

30 juli 2023

De appel is een vrucht met verschillende symbolische betekenissen. Soms in negatieve zin, denk bijvoorbeeld aan Adam en Eva of Sneeuwwitje. Maar zeker ook in positieve zin, denk bijvoorbeeld aan het feit dat een appel gezond is (“an apple a day keeps the doctor away”) of Hansje Appelpit. Wat heeft een appel of zelfs een appelboom dan te maken met trouwen?

23 juli 2023

Hera was een Griekse godin en Juno was een Romeinse godin, maar wat hebben deze twee godinnen met elkaar gemeen?

16 juli 2023

De Nijmeegse Vierdaagse vindt deze week plaats. Naast de Vierdaagse als wandelsportevenement zijn er ook de 4Daagse Feesten. Door het hele centrum van Nijmegen zijn er feestjes, optredens en andere leuke dingen te doen. Zeker een aanrader dus! Kunnen mensen ook lopend trouwen?

9 juli 2023

Muziek op bruiloften, het is bijna niet meer voor te stellen zonder. Het binnenkomen tijdens de ceremonie, het tekenen van jullie trouwakte, het weglopen, de receptie, de openingsdans, overal kan muziek bij. Natuurlijk kunnen jullie kiezen voor een top 40 hit of een nummer dat jullie beiden leuk vinden of een bijzondere betekenis heeft. Maar het kan ook anders.

2 juli 2023

Het is dé dag: jullie grote dag! Eindelijk gaan jullie trouwen! Er is mooie bruidskleding uitgekozen en die trekken jullie die ochtend of middag aan. Jullie hebben een “first look” (eerste keer dat jullie elkaar zien met trouwkleding aan) ingepland, of misschien zien jullie elkaar pas bij de ceremonie. Deze traditie bestaat al erg lang, maar waarom mag je elkaar niet zien voor de ceremonie?

25 juni 2023

De wittebroodsweken: een bekende term die veel gebruikt wordt. Maar wat zijn de wittebroodsweken en heeft het iets te maken met brood?

18 juni 2023

Of je zus, beste vriend(in), één van de ouders of … Met wie jullie maar een bijzondere band hebben. En ja, dit kan! Daarvoor wordt deze persoon BABS voor 1 dag.

11 juni 2023

De Bruidsbloem, beter bekend als Deutzia gracilis of Slanke deutzia, is een sierheester uit Japan die prachtige witte bloemen geeft en heerlijk ruikt (trekt bijen en hommels aan!). 
Er bestaat nog een Bruidsbloem, genaamd Stephanotis, dit is een kamerplant uit Madagaskar met prachtige witte bloemetjes en een sterke, zoete geur. Heeft de Deutzia gracilis of Stephanotis iets te maken met bruiloften?

4 juni 2023

Op welke weekdag wordt er het meest getrouwd en waarom? En in welke maanden trouwen de meeste stellen?

28 mei 2023

Ooit gehoord van een pinksterbruidje of een pinksterblom? Deze prachtige lentetraditie vindt plaats tijdens Pinksteren. 

21 mei 2023

Wie ‘de Bruiloftsmars’ zegt, hoort meteen het herkenbare trompetgeschal die de eerste tonen spelen van dit zeer beroemde, geliefde stuk. Echter had Felix Mendelssohn Bartholdy, de componist, hoogstwaarschijnlijk in 1842 niet voorzien dat dit stuk nu nog steeds op veel bruiloften wordt gespeeld.

14 mei 2023

Er bestaan veel tradities voor bruiloften waar uit gekozen kan worden. Vaak hebben deze tradities in elk gebied of streek een eigen versie. Sommige tradities komen alleen maar voor in een klein deel van de wereld. Zo ook de bruidsklompen.

7 mei 2023

Jullie zijn getrouwd en hebben een receptie of een knalfeest gehad en jullie staan met z’n tweetjes voor jullie huis. Je partner wil je graag optillen en dan over de drempel dragen. Welke traditie hoort hierbij of is dit een manier van je partner om te laten zien hoe sterk hij/zij/hen is?

30 april 2023

Jullie zijn getrouwd, gefeliciteerd! Na een prachtige en intensieve dag zijn jullie nu een echtpaar. Nu willen jullie naar huis met jullie (trouw)auto, fiets of een ander vervoersmiddel. Soms kiezen bruidsparen voor blikjes achter hun vervoer, maar waar komt dit vandaan?

23 april 2023

Jullie trouwdag, een geweldige dag waar jullie liefde en verbondenheid worden gevierd met vrienden en familie. Jullie plannen (samen) een prachtige dag in en er komen gasten op de ceremonie en jullie feest/receptie. Dat deze mensen er zijn op jullie grote dag betekent veel voor jullie. Zonder jullie genodigden was het feest niet compleet. Daarvoor willen de meeste bruidsparen hun gasten bedanken voor hun komst. Er bestaan veel bedankjes, maar één hiervan is een oude traditie: bruidsuiker.

16 april 2023

Rijst gooien na de ceremonie werd in Nederland vroeger vaak gedaan en komt vaak nog terug in films, series, boeken en andere media. Waarom werd er voor rijst gekozen?

9 april 2023

Trouwen tijdens Pasen, lekker in de lente met mooie pasteltinten, ontluikende bloemetjes, lentezonnetje … Voor sommigen is dit een droom. Maar is het mogelijk om te trouwen tijdens Pasen?

2 april 2023

Als je een bruidsmodezaak binnenloopt zie je bij de jurken voornamelijk wit, in verschillende variaties. Zo is er gewoon wit, ivoorwit, parelmoer wit, gebroken wit, sneeuwwit, champagne en nog veel meer tinten wit. Soms hangt er een andere kleur trouwjurk tussen na wat zoeken, maar meer dan 80% van de trouwjurken is wit. Maar waarom is de jurk van de bruid eigenlijk wit?

26 maart 2023

Misschien hebben jullie er wel iets over gelezen of gehoord, het bekende Engelse rijmpje: Something old, something new, something borrowed, something blue, and a silver sixpence in her shoe. Vertaald staat er: iets ouds, iets nieuws, iets geleend, iets blauws, en een zilveren munt in haar schoen. Maar wat betekent dit?

19 maart 2023

Mag een moslimkoppel trouwen tijdens de heilige maand ramadan? Welke regels zijn verbonden met de ramadan en trouwen?

12 maart 2023

Na de “grote vraag” willen jullie natuurlijk niets liever dan de bruiloft gaan plannen en inspiratie opdoen. Waar kan dat beter dan op een trouwbeurs! Maar hoe bereiden jullie dat nou voor? Hier wat tips.

5 maart 2023

Op 8 maart 2023 vindt Holi-Phagwa plaats. Deze zeer kleurrijke lenteviering heeft een rijke geschiedenis binnen het Hindoeïsme. Voor Hindoes wordt tijdens dit feest het nieuwe jaar ingeluid. Kleurrijk is het zeker, er wordt met kleurenpoeder gegooid en iedereen komt onder de bonte kleuren te zitten. Hierdoor vervallen deze ene dag de verschillen tussen mensen, ongeacht geloof, afkomst, leeftijd of sociale status. Binnen deze kleurrijke feestelijkheid bestaat er een verhaal over trouwen.

26 februari 2023

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd en gaan binnenkort starten met het plannen van jullie bruiloft, misschien ben je al een tijdje bezig met plannen of heb je een weddingplanner.
Het kan zijn dat jullie al het perfecte plaatje in jullie hoofd hebben hoe de dag eruit gaat zien, wie de getuigen zijn, wat jullie geloften naar elkaar zijn en op welk nummer jullie de openingsdans gaan doen …of is dat laatste nog niet helemaal duidelijk? Logisch ook, er is zoveel keuze in muziek! Zo is er keuze uit heel veel stijlen van muziek, ritmes, dansstijlen maar ook artiesten met hun eigen geluid. Wat wordt gekozen door andere bruidsparen? Neem je nu je favoriete nummer of een mooi Top 40 nummer? Wat is hierin normaal en ‘hoe heurt het’?

19 februari 2023

Carnaval vindt in Nederland vooral plaats in het zuiden en in 2023 van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari. Op die dinsdag (voor aswoensdag, oftewel de start van de vastenperiode voor de katholieken) vindt er bij sommige carnavalsverenigingen een boerenhuwelijk plaats, vaak in jubileumjaren. Elke carnavalsvereniging heeft eigen tradities, gebruiken en ook de frequentie varieert bij het boerenhuwelijk. Sommige verenigingen doen helemaal niet aan het boerenhuwelijk. Maar wat is nu eigenlijk een boerenhuwelijk?

12 februari 2023

Valentijnsdag … Romantisch, spannend, geheimzinnig of juist “een normale dag”? En wat heeft jullie voorgenomen huwelijk gemeen met Valentijnsdag, naast de liefde?