trouwcomponist logo

Hier lezen jullie blogs over trouwen, muziek, trends, actuele en historische gebeurtenissen. De blogs worden geschreven door zangeres/medecomponiste Marcella van Dijk die tevens weddingplanner en oprichtster van De Bruiloftsadviseur is.
Soms wordt er een blog geschreven door muziektechnoloog en componist Maarten te Paske. 
Staat het onderwerp waarover je/jullie willen lezen niet bij? Kijk bij Binnenkort te lezen of het onderwerp eraan komt of mail met jouw suggestie voor een blog.

5 mei 2024

Genoveva en haar bruidskleed

Duiven zijn hét symbool van de vrijheid. 
In dit blog lees je over een sprookje met een trouwjurk en duiven.
In de Efteling staan in totaal 30 sprookjes in het Sprookjesbos. Bij veel sprookjes trouwt de prinses met de prins aan het eind van het verhaal. Eén sprookje in het Sprookjesbos gaat niet over een stoere prins die een mooie prinses redt en haar trouwt, maar over een trouwjurk.

21 april 2024

Ooit gehoord van een trouwboekje of een partnerschapsboekje? Wat is het, waar krijg je het en wat staat erin? Lees het hier!

7 april 2024

Graag stel ik jullie voor aan Mascha ten Haaf (1965), een echt mensenmens die heerlijk spontaan, gezellig, vrolijk en echt is.
Haar beroep is BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand), daarnaast is ze ook zelfstandig trouwambtenaar. Ik had een gesprek met haar in haar prachtige bruidssuite over BABS-zijn, het verschil tussen een gemeentelijke en zelfstandige trouwambtenaar en wat het verschil is tussen een burgerlijk en ceremonieel huwelijk. Lees hier het hele interview!

31 maart 2024

Gaan jullie trouwen rond of op Pasen? En willen jullie Pasen op een leuke manier verweven met jullie bruiloft? Wat dachten jullie van spelletjes met een paasthema? Lees door voor inspiratie voor zowel binnen als buiten!

24 maart 2024

Volgens de Nederlandse wet mag je pas trouwen als beide partijen 18 jaar of ouder zijn. Maar stel: je bent verliefd en 16 of 17 jaar oud, in sommige gevallen en bij hoge uitzondering mag je dan al in het huwelijk treden. Lees door hoe dat zit.

17 maart 2024

Jullie gaan trouwen en jullie zijn ouders. Graag willen jullie de/het kind(eren) betrekken bij jullie bruiloft. Een mooie manier om dit te doen is tijdens jullie ceremonie de/het kind(eren) een kinderakte te laten ondertekenen waarbij zij hun goedkeuring geven aan jullie verbintenis.

10 maart 2024

Ooit gehoord van een unplugged wedding, of misschien ben je er voor eentje uitgenodigd. Lees hier wat een unplugged wedding is, waarom je ervoor zou kiezen en wat het tegenovergestelde is.

3 maart 2024

De meeste mensen kennen Romeo & Juliet wel, in dit verhaal bracht Romeo een serenade aan Juliet. Wat is een serenade en wat heeft het te maken met trouwen?

25 februari 2024

Eens in de vier jaar is het een schrikkeljaar met een extra dag op 29 februari. In 2024 is het weer zo ver. Een bijzondere datum om te trouwen of ten huwelijk te vragen. Waarom zou je kiezen voor deze datum?

18 februari 2024

Een bezem op de grond en het bruidspaar dat erbij staat. Ze hebben hun huwelijksceremonie al gehad en opeens springen ze over de bezem heen met zijn twee. Waarom doen zij dit en wat betekent het om over een bezem te springen?

11 februari 2024

Op 11 februari 2024 is het internationale dag van het huwelijk. Wat is deze dag van het huwelijk?

4 februari 2024

Het Chinees nieuwjaar (Lunar New Year) begint dit jaar op 10 februari. Dit jaar is het jaar van de draak. Wat betekent dit en is dit wel een goed jaar om te trouwen volgens de oosterse astrologie?

28 januari 2024

Over de hele wereld zijn er tradities te vinden over trouwen. In Finland houden ze van de sauna. De bruid gaat een dag van tevoren de sauna in voor een zeer bijzondere traditie.

21 januari 2024

Ooit gehoord van trouwen met de handschoen? Dit betekent trouwen zonder aanwezigheid van de partner. Dit wordt ook wel trouwen bij volmacht genoemd. Wat is met volmacht trouwen, hoe werkt dit en wat heeft het te maken met een handschoen?

14 januari 2024

Op maandag 15 januari 2024 is het Blue Monday (Blauwe Maandag of deprimaandag). Wat is deze dag en waarom zou je juist op deze dag willen trouwen?

7 januari 2024

Gaan jullie in Frankrijk trouwen of willen jullie een Frans tintje geven aan jullie bruiloft? Misschien is een croquembouche een goed idee. Wat is een croquembouche en waar komt deze vandaan?

31 december 2023

Welke magie gaat schuil achter de techniek van vuurwerk- en watershows die precies op de maat van de muziek de lucht ingaan en wat heeft het draaiorgel hiermee te maken?

24 december 2023

Wat een winterdroom, een bruiloft tijdens kerst of oud & nieuw … Blijft het bij een droom of is het mogelijk om het ja-woord te geven tijdens de feestdagen? 

17 december 2023

Jouw beste vriend(in) gaat trouwen en hij/zij/hen heeft jou gevraagd om best man of maid of honour te zijn. Wat betekenen die termen en wat moet je dan doen tijdens de bruiloft?

10 december 2023

Een spelletje tijdens jullie avondfeest, klinkt leuk! Wat dachten jullie van een test of jullie het altijd met elkaar eens zijn. En waar jullie bruiloftsgasten niet alleen geëntertaind worden maar jullie ook beter leren kennen.

3 december 2023

In Cuba weten ze een feestje te maken van hun bruiloften. Ook kennen ze daar tradities die wij hier in Nederland niet kennen. Eén daarvan heeft te maken met een dans en Cubaanse peso biljetten. 

26 november 2023

Ooit gehoord van een micro wedding (ieniemini bruiloft)? Het kwam vooral op tijdens de coronapandemie (COVID-19) van 2020 tot 2022 en is sindsdien een trend. Wat is een micro wedding eigenlijk?

19 november 2023

In Japan hebben ze een bijzonder mooie traditie waar het bruidspaar veel geduld en begrip moet opbrengen voor elkaar nog vóór ze getrouwd zijn: het vouwen van 1000 kraanvogels!

12 november 2023

In België bestaat er een bijzondere traditie tijdens de bruiloft. Deze traditie heeft te maken met een lied en zwaaien van servetten. Lees door om erachter te komen wat een lied te maken heeft met trouwen en een oorlog.

5 november 2023

Trash the dress is vrij vertaald sloop de jurk of gooi de jurk weg. Waarom doen mensen dit en waar komt deze traditie vandaan?

29 oktober 2023

Een kousenband is een soort elastiek dat mooi versierd wordt en om het been wordt gedragen, meestal door de bruid. Wat heeft een kousenband met trouwen en de kleur blauw te maken?

22 oktober 2023

Waarom zou je zo’n mooi (en misschien wel duur) bruidsboeket gooien tijdens jullie huwelijksfeest? Welke traditie zit hier achter?

15 oktober 2023

Het is feest! Jullie zijn getrouwd en willen dit graag zo feestelijk mogelijk vieren. Vuurwerk is feestelijk en prachtig om naar te kijken. Het maakt zeker indruk op jullie gasten. Kan vuurwerk afgestoken worden op jullie bruiloft?

8 oktober 2023

Ben je uitgenodigd voor een bruiloft en ben je in jouw kledingkast aan het kijken voor de perfecte outfit? Het is bekend dat een bruiloftsgast géén wit mag dragen, of beige, lichte pastelkleuren en zwart, maar waarom mogen deze kleuren niet?

1 oktober 2023

Op 1 september is de weerkundige herfst gestart en op 23 september begon de astronomische herfst. Welke datum je ook aanhoudt: het is herfst! Trouwen tijdens de herfst is een goed idee! Lees hier waarom.

24 september 2023

De oranjebloesem (Choisya ternata) is een struik of boom met mooie bloemetjes. Door de symboliek van deze bloem wordt deze de bloem van de bruid genoemd. Hoe dat zit, lees je hier.

17 september 2023

Net als de aardse elementen in jubilea bestaat er ook een bloemenversie van. Wil je/jullie weten welke bloemen er symbool staan voor elk huwelijksjubileum? Lees dan door!

10 september 2023

Stel: jullie nodigen al jullie geliefden uit voor een feestje. Kan met een jubileum te maken hebben, promotie op werk, verjaardag … Er is altijd een goede reden voor een feestje. Jullie gasten zijn gearriveerd en zijn al lekker met elkaar aan het kletsen en dan start de muziek en komen jullie aanlopen in jullie trouwkleding, wat een verrassing!

3 september 2023

Jullie willen trouwen, en jullie weten dat er ruzie is in de familie of tussen jullie families. Jullie willen liever geen mensen uitnodigen of er zijn geen mensen om uit te nodigen omdat de mensen die er wel zijn allemaal in het buitenland zitten. Of misschien is het financieel niet haalbaar of is er een beperking die dit belemmert. Wat de reden ook is, jullie willen het liefst stiekem trouwen, zonder gasten, kan dit?

27 augustus 2023

Jullie willen gaan trouwen en er is een baby op komst, gefeliciteerd met beide heugelijke gebeurtenissen! Is het wel slim of zelf raadzaam om te trouwen tijdens een zwangerschap?

20 augustus 2023

Op 21 augustus 2018 zijn mijn man en ik getrouwd. Voor ons een hele mooie dag met veel liefde. Wij vieren dit jaar ons houten jubileum. Ooit gehoord van katoenen, tinnen, koperen of gouden huwelijken? Lees hier meer over!

13 augustus 2023

De ochtend van jullie huwelijk is begonnen. Visagie, haar, trouwkleding, sieraden … De ochtend kan nogal hectisch zijn. Hoe leuk is het om als bruidspaar elkaar een cadeautje te geven voordat de rest van de dag begint?

6 augustus 2023

Het peper- en zoutstelletje is een onlosmakelijk huwelijkscadeau. Maar waarom geven we het kersverse bruidspaar een peper- en zoutvaatjes-set cadeau?

30 juli 2023

De appel is een vrucht met verschillende symbolische betekenissen. Soms in negatieve zin, denk bijvoorbeeld aan Adam en Eva of Sneeuwwitje. Maar zeker ook in positieve zin, denk bijvoorbeeld aan het feit dat een appel gezond is (“an apple a day keeps the doctor away”) of Hansje Appelpit. Wat heeft een appel of zelfs een appelboom dan te maken met trouwen?

23 juli 2023

Hera was een Griekse godin en Juno was een Romeinse godin, maar wat hebben deze twee godinnen met elkaar gemeen?

16 juli 2023

De Nijmeegse Vierdaagse vindt deze week plaats. Naast de Vierdaagse als wandelsportevenement zijn er ook de 4Daagse Feesten. Door het hele centrum van Nijmegen zijn er feestjes, optredens en andere leuke dingen te doen. Zeker een aanrader dus! Kunnen mensen ook lopend trouwen?

9 juli 2023

Muziek op bruiloften, het is bijna niet meer voor te stellen zonder. Het binnenkomen tijdens de ceremonie, het tekenen van jullie trouwakte, het weglopen, de receptie, de openingsdans, overal kan muziek bij. Natuurlijk kunnen jullie kiezen voor een top 40 hit of een nummer dat jullie beiden leuk vinden of een bijzondere betekenis heeft. Maar het kan ook anders.

2 juli 2023

Het is dé dag: jullie grote dag! Eindelijk gaan jullie trouwen! Er is mooie bruidskleding uitgekozen en die trekken jullie die ochtend of middag aan. Jullie hebben een “first look” (eerste keer dat jullie elkaar zien met trouwkleding aan) ingepland, of misschien zien jullie elkaar pas bij de ceremonie. Deze traditie bestaat al erg lang, maar waarom mag je elkaar niet zien voor de ceremonie?

25 juni 2023

De wittebroodsweken: een bekende term die veel gebruikt wordt. Maar wat zijn de wittebroodsweken en heeft het iets te maken met brood?

18 juni 2023

Of je zus, beste vriend(in), één van de ouders of … Met wie jullie maar een bijzondere band hebben. En ja, dit kan! Daarvoor wordt deze persoon BABS voor 1 dag.

11 juni 2023

De Bruidsbloem, beter bekend als Deutzia gracilis of Slanke deutzia, is een sierheester uit Japan die prachtige witte bloemen geeft en heerlijk ruikt (trekt bijen en hommels aan!). 
Er bestaat nog een Bruidsbloem, genaamd Stephanotis, dit is een kamerplant uit Madagaskar met prachtige witte bloemetjes en een sterke, zoete geur. Heeft de Deutzia gracilis of Stephanotis iets te maken met bruiloften?

4 juni 2023

Op welke weekdag wordt er het meest getrouwd en waarom? En in welke maanden trouwen de meeste stellen?

28 mei 2023

Ooit gehoord van een pinksterbruidje of een pinksterblom? Deze prachtige lentetraditie vindt plaats tijdens Pinksteren. 

21 mei 2023

Wie ‘de Bruiloftsmars’ zegt, hoort meteen het herkenbare trompetgeschal die de eerste tonen spelen van dit zeer beroemde, geliefde stuk. Echter had Felix Mendelssohn Bartholdy, de componist, hoogstwaarschijnlijk in 1842 niet voorzien dat dit stuk nu nog steeds op veel bruiloften wordt gespeeld.

14 mei 2023

Er bestaan veel tradities voor bruiloften waar uit gekozen kan worden. Vaak hebben deze tradities in elk gebied of streek een eigen versie. Sommige tradities komen alleen maar voor in een klein deel van de wereld. Zo ook de bruidsklompen.

7 mei 2023

Jullie zijn getrouwd en hebben een receptie of een knalfeest gehad en jullie staan met z’n tweetjes voor jullie huis. Je partner wil je graag optillen en dan over de drempel dragen. Welke traditie hoort hierbij of is dit een manier van je partner om te laten zien hoe sterk hij/zij/hen is?

30 april 2023

Jullie zijn getrouwd, gefeliciteerd! Na een prachtige en intensieve dag zijn jullie nu een echtpaar. Nu willen jullie naar huis met jullie (trouw)auto, fiets of een ander vervoersmiddel. Soms kiezen bruidsparen voor blikjes achter hun vervoer, maar waar komt dit vandaan?

23 april 2023

Jullie trouwdag, een geweldige dag waar jullie liefde en verbondenheid worden gevierd met vrienden en familie. Jullie plannen (samen) een prachtige dag in en er komen gasten op de ceremonie en jullie feest/receptie. Dat deze mensen er zijn op jullie grote dag betekent veel voor jullie. Zonder jullie genodigden was het feest niet compleet. Daarvoor willen de meeste bruidsparen hun gasten bedanken voor hun komst. Er bestaan veel bedankjes, maar één hiervan is een oude traditie: bruidsuiker.

16 april 2023

Rijst gooien na de ceremonie werd in Nederland vroeger vaak gedaan en komt vaak nog terug in films, series, boeken en andere media. Waarom werd er voor rijst gekozen?

9 april 2023

Trouwen tijdens Pasen, lekker in de lente met mooie pasteltinten, ontluikende bloemetjes, lentezonnetje … Voor sommigen is dit een droom. Maar is het mogelijk om te trouwen tijdens Pasen?

2 april 2023

Als je een bruidsmodezaak binnenloopt zie je bij de jurken voornamelijk wit, in verschillende variaties. Zo is er gewoon wit, ivoorwit, parelmoer wit, gebroken wit, sneeuwwit, champagne en nog veel meer tinten wit. Soms hangt er een andere kleur trouwjurk tussen na wat zoeken, maar meer dan 80% van de trouwjurken is wit. Maar waarom is de jurk van de bruid eigenlijk wit?

26 maart 2023

Misschien hebben jullie er wel iets over gelezen of gehoord, het bekende Engelse rijmpje: Something old, something new, something borrowed, something blue, and a silver sixpence in her shoe. Vertaald staat er: iets ouds, iets nieuws, iets geleend, iets blauws, en een zilveren munt in haar schoen. Maar wat betekent dit?

19 maart 2023

Mag een moslimkoppel trouwen tijdens de heilige maand ramadan? Welke regels zijn verbonden met de ramadan en trouwen?

12 maart 2023

Na de “grote vraag” willen jullie natuurlijk niets liever dan de bruiloft gaan plannen en inspiratie opdoen. Waar kan dat beter dan op een trouwbeurs! Maar hoe bereiden jullie dat nou voor? Hier wat tips.

5 maart 2023

Op 8 maart 2023 vindt Holi-Phagwa plaats. Deze zeer kleurrijke lenteviering heeft een rijke geschiedenis binnen het Hindoeïsme. Voor Hindoes wordt tijdens dit feest het nieuwe jaar ingeluid. Kleurrijk is het zeker, er wordt met kleurenpoeder gegooid en iedereen komt onder de bonte kleuren te zitten. Hierdoor vervallen deze ene dag de verschillen tussen mensen, ongeacht geloof, afkomst, leeftijd of sociale status. Binnen deze kleurrijke feestelijkheid bestaat er een verhaal over trouwen.

26 februari 2023

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd en gaan binnenkort starten met het plannen van jullie bruiloft, misschien ben je al een tijdje bezig met plannen of heb je een weddingplanner.
Het kan zijn dat jullie al het perfecte plaatje in jullie hoofd hebben hoe de dag eruit gaat zien, wie de getuigen zijn, wat jullie geloften naar elkaar zijn en op welk nummer jullie de openingsdans gaan doen …of is dat laatste nog niet helemaal duidelijk? Logisch ook, er is zoveel keuze in muziek! Zo is er keuze uit heel veel stijlen van muziek, ritmes, dansstijlen maar ook artiesten met hun eigen geluid. Wat wordt gekozen door andere bruidsparen? Neem je nu je favoriete nummer of een mooi Top 40 nummer? Wat is hierin normaal en ‘hoe heurt het’?

19 februari 2023

Carnaval vindt in Nederland vooral plaats in het zuiden en in 2023 van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari. Op die dinsdag (voor aswoensdag, oftewel de start van de vastenperiode voor de katholieken) vindt er bij sommige carnavalsverenigingen een boerenhuwelijk plaats, vaak in jubileumjaren. Elke carnavalsvereniging heeft eigen tradities, gebruiken en ook de frequentie varieert bij het boerenhuwelijk. Sommige verenigingen doen helemaal niet aan het boerenhuwelijk. Maar wat is nu eigenlijk een boerenhuwelijk?

12 februari 2023

Valentijnsdag … Romantisch, spannend, geheimzinnig of juist “een normale dag”? En wat heeft jullie voorgenomen huwelijk gemeen met Valentijnsdag, naast de liefde?