trouwcomponist logo

Bloem voor de bruid

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

24 september 2023

De oranjebloesem (Choisya ternata) is een struik of boom met mooie bloemetjes. Door de symboliek van deze bloem wordt deze de bloem van de bruid genoemd. Hoe dat zit, lees je hier.

Oranjebloesem

De oranjebloesem is een sierheester en komt uit China. De struik of boom bloeit bij ons van februari tot juni. De plant is winterhard. Kleine bloemetjes sieren de plant tijdens de bloei. De bloem heeft vijf witte blaadjes en oranje- tot geelkleurige meeldraden. De geur van de bloemetjes is fris en zoet. Het aroma wordt vaak verwerkt in etenswaren en cosmetische producten zoals parfum. Ook ondersteunt de oranjebloesem het herstellend vermogen van de huid.  

Symboliek

De oranjebloesem heeft witte bloemblaadjes, deze worden vaak geassocieerd met zuiverheid, kuisheid, onschuld, schoonheid en vruchtbaarheid. De plant zelf staat symbool voor geluk in het huwelijk. Vroeger werden bruiden daarom versierd met oranjebloesems, zoals een kroon van de bloemetjes, dit werd in het haar van de bruid gevlochten of aan de trouwjurk vastgemaakt. Ook kunnen deze bloemetjes verwerkt worden in het bruidsboeket. Het werd gezien als het ideale accessoire voor de bruid. In sommige culturen wordt er oranjebloesemwater over de handen van de bruid gegoten wat symbool staat voor zuivering en zegeningen.

Moderne tijd

De oranjebloesem wordt nu niet zo vaak meer gebruikt als vroeger. Daarbij is in deze moderne tijd de oranjebloesem niet alleen weggelegd voor de bruid. Ook de bruidegom of één van de twee (of beide) huwelijkspartners kunnen de oranjebloesem dragen.

Cadeau

Een oranjebloesemplant is een leuk cadeau-idee als het bruidspaar een tuin of een balkon heeft en je het bruidspaar een gelukkig huwelijk wenst.

Oranjebloesem
Foto van Tuinen van Appeltern/Appeltern Adventure Gardens

Gaan jullie de oranjebloesem toevoegen aan jullie trouwerij? Of ga je/jullie het cadeau doen aan een bruidspaar? Ik wens jullie veel plezier met de voorbereidingen!

Bron:

Regiobloemist (z.d.). Oranjebloesem. Geraadpleegd op 19 augustus 2023, van https://www.regiobloemist.nl/bloemengids/oranjebloesem 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl