trouwcomponist logo

Blikjes achter de trouwauto, aandachttrekkerij of een mooie traditie?

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

30 april 2023

Jullie zijn getrouwd, gefeliciteerd! Na een prachtige en intensieve dag zijn jullie nu een echtpaar. Nu willen jullie naar huis met jullie (trouw)auto, fiets of een ander vervoersmiddel. Soms kiezen bruidsparen voor blikjes achter hun vervoer, maar waar komt dit vandaan?

Traditie

Deze traditie stamt uit de tijd dat er nog geen auto’s waren en het bruidspaar werd vervoerd met een koets of een kar. Vaak werden de blikjes bevestigd door familieleden, vrienden of het bruidspaar zelf. De blikjes waren vaak simpele zilverkleurige blikjes.

Betekenis

Deze traditie heeft te maken met bijgeloof. De blikjes maken herrie als je wegrijdt, dit zou boze geesten verjagen die het bruidspaar kwaad willen doen. Na het verjagen van de boze geesten zou niks in de weg staan voor een lang en gelukkig huwelijk. Vaak maakte de familie en vrienden van het bruidspaar nog meer herrie door op potten en pannen te slaan. Dit versterkte het effect van de blikjes waardoor er meer geluk zou ontstaan in het huwelijk van het bruidspaar.

Modern

Deze traditie bestaat nog steeds. Nu wordt er vaak gekozen voor (fel)gekleurde blikjes in de tinten van het thema van de bruiloft of met de merknamen nog zichtbaar van frisdrank of bier. Sommige bruidsparen gaan met lege blikjes creatief aan de slag door ze te beplakken of te beschilderen. De touwtjes waarmee de blikjes worden vastgemaakt aan het trouwvervoer zijn nu vaak felgekleurd of in thema.

Alternatieven

De blikjes maken flink wat geluid, en in sommige gevallen is dit niet gewenst of willen jullie als bruidspaar geen blikjes gebruiken. Gelukkig zijn er veel alternatieven te vinden. Denk aan ballonnen, linten, pompons, een bloemwerk, tassels, vlaggen, knuffels of zakdoeken. Wees lekker creatief met het bedenken van leuke alternatieven.
Daarnaast wordt er vaak gekozen voor een bord boven de blikjes op de achterkant van het trouwvervoer, met de tekst ‘Just married’. Als jullie kiezen voor zo’n bord zijn er veel creatieve dingen te vinden of te verzinnen. Een idee voor een alternatief voor het bord is ‘Just married’ op de achterruit te schrijven.  
Denk aan het milieu, maak de blikjes, alternatieven en borden goed vast aan het vervoer.

 

Veel plezier met het plannen van jullie bruiloft!

Bronnen:

Bruiloft Inspiratie (z.d.). Toffe ideeën voor blikjes achter jullie bruiloft auto. Geraadpleegd op 24 april 2023, van https://bruiloftinspiratie.nl/blikjes-aan-de-trouwauto/

Naantje (2018, 5 april). Blikjes achter de trouwauto; waar komt dit vandaan?. Geraadpleegd op 24 april 2023, van https://lifestyle-vision.nl/blikjes-achter-trouwauto/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl