trouwcomponist logo

Beste vrienden op de bruiloft

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

17 december 2023

Jouw beste vriend(in) gaat trouwen en hij/zij/hen heeft jou gevraagd om best man of maid of honour te zijn. Wat betekenen die termen en wat moet je dan doen tijdens de bruiloft?

Beste vrienden

Het is mooi om een beste vriend(in) te hebben, jullie relatie is close en jullie weten (bijna) alles van elkaar. Jij wist al eerder dan de familieleden dat er een bruiloft aan zat te komen. En nu vraagt de bruid/bruidegom jou of je de bijzondere rol wil innemen van best man (beste man) of maid of honour ((ere)bruidsmeisje). 

Best man

Je bent gevraagd om best man te worden, meestal door de bruidegom. De rol van best man is meestal weggelegd voor de beste vriend van de bruidegom. De best man is de rechterhand van de bruidegom. Met andere woorden, jij helpt de bruidegom tijdens zijn grote dag en jij bent het hoofd van en aanspreekpunt voor de bruidsjonkers. Vaak ben je daarbij ook getuige van het bruidspaar. Ook kan je gevraagd worden om te helpen bij de voorbereidingen.

Maid of honour

Je bent gevraagd om maid of honour te worden, meestal door de bruid. De rol van maid of honour is meestal weggelegd voor de beste vriendin van de bruid. De maid of honour is de rechterhand van de bruid. Met andere woorden, jij helpt de bruid met de voorbereidingen van haar grote dag, tijdens haar grote dag ben je haar steun en toeverlaat en ben je hoofd van en aanspreekpunt voor de bruidsmeisjes. Vaak ben je daarbij ook getuige van het bruidspaar. Als maid of honour help je de bruid met het uitkiezen van het thema, het kleurenschema, misschien wel de gastenlijst, het uitzoeken van haar jurk/pak en alles waar ze haar beste vriendin maar bij nodig heeft.

Invulling van de rol

De rol van best man en maid of honour komt overeen met elkaar, toch verschillen ze wat betreft de voorbereidingen van de bruiloft. Hoe de rol wordt ingevuld overleg je met het bruidspaar of afzonderlijk met de bruid/bruidegom. Als je gevraagd wordt en je hebt ja gezegd, zorg er dan voor dat je in gesprek gaat om wederzijdse verwachtingen te bespreken. Geef bij dit gesprek duidelijk je grenzen aan. Blijf in aanloop naar de bruiloft communiceren over wat er van je verwacht wordt tijdens de voorbereidingen en of de behoeftes van het bruidspaar veranderd zijn. Maar vooral: geniet! Je beste vriend(in) gaat trouwen!

 

Ben je gevraagd als best man of maid of honour of zit je als bruidspaar te denken om jullie beste vriend(in) te vragen? Of liever niet te veel rollen op jullie grote dag? Geniet!

Bron:

Mostert, C. (2023, 27 juli). Rollen bruiloft | Welke taken heeft het bruidspersoneel?. Geraadpleegd op 5 december 2023, van https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/78/rolverdeling-bruidspersoneel

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl