trouwcomponist logo

Baby in het wit op komst!

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

27 augustus 2023

Jullie willen gaan trouwen en er is een baby op komst, gefeliciteerd met beide heugelijke gebeurtenissen! Is het wel slim of zelf raadzaam om te trouwen tijdens een zwangerschap?

Zwanger en jullie bruiloft

Wat kan het mooi zijn: een bruid met een mooie jurk en een babybuik. Misschien is het wel jullie droom om zo jullie zwangerschap aan jullie geliefden aan te kondigen. Of was de datum van de bruiloft eerder gepland dan de zwangerschap en willen jullie het babynieuws nog even voor jullie houden. Alle opties zijn mogelijk.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij een zwangerschap gebeurt er veel met het lijf van de zwangere. Zo wordt er geadviseerd om in het tweede trimester van de zwangerschap (week 14 tot en met week 27) te trouwen omdat de meeste zwangeren dan minder last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, opgeblazen gevoel en is de buik nog niet volledig volgroeid.
De trouwkleding die de zwangere gaat dragen heeft ook aandacht nodig. Zo moet je rekening houden met de groeiende buik. En misschien moet de zwangere vaker naar het toilet. Ook zijn comfortabele schoenen een aanrader. Lingerie kopen is raadzaam net voor de grote dag, want het lichaam van de zwangere kan nog erg veranderen. Bij de bruidsmodezaak hebben ze ervaring met koppels die in verwachting zijn, vraag hen naar goede opties tijdens de zwangerschap. Ook als je de zwangerschap nog even wilt “verstoppen”.
De zwangere moet ook rekening houden met wat er te eten en te drinken is tijdens de bruiloft. Overleg hiervoor met jullie cateraar of locatie om er zeker van te zijn dat de zwangere onbezorgd kan genieten van de bruiloft.
Voor een zwangere is het stressvrij blijven erg belangrijk. Hiervoor kunnen jullie extra trouwpersoneel inhuren. Denk aan een weddingplanner die alles voor jullie regelt betreft de organisatie van jullie bruiloft, een goede cateraar zodat het eten en drinken geregeld is, een ceremoniemeester die op de grote dag de last minute dingen oppakt en de trouwlocatie zelf die ook veel dingen regelt. 
Misschien is een ruimte bij de trouwlocatie die alleen voor de zwangere is fijn, zodat de zwangere zich even kan terugtrekken als dit nodig is. 
Ook de huwelijksreis na jullie dag is iets om rekening mee te houden. Gaan jullie na jullie dag gelijk ver weg, dan moet je goed kijken naar wat jullie bestemming wordt. Ziektes zijn nooit leuk voor mensen, maar al helemaal voor een mens die zwanger is. Kijk dus of jullie bestemming mogelijk een risicogebied is voor bijvoorbeeld het zika-virus. Ook inentingen worden vaak niet gegeven aan zwangeren. Vliegtuigmaatschappijen nemen vaak geen zwangeren aan boord die in hun derde trimester zitten. Wat ook mogelijk is voor jullie huwelijksreis is de reis uit te stellen tot na de geboorte van jullie kindje.

Jullie dag, met zijn drietjes

Willen jullie trouwen voor de wet maar dan zonder familie en vrienden? Dit kan. Dit heet trouwen in het geheim. Hierbij zijn jullie samen en worden getuigen aangewezen door de gemeente. Aanwezig op zo’n bruiloft in het geheim zijn het bruidspaar, de BABS van de gemeente én twee getuigen van de gemeente. Voor de getuigen van de gemeente (vaak medewerkers) betaal je iets extra. Zo trouwen jullie eigenlijk met zijn drietjes.

Jullie dag, zoals jullie het willen

Laat niemand jullie vertellen hoe jullie dag, en mogelijke huwelijksreis, eruit moeten zien. Als de zwangere de ceremonie laat in de middag wil omdat er dan meer energie is, dan is dat het beste voor jullie. Wil de zwangere geen trouwfeest omdat dat te zwaar is, dan is dat zo. Het is jullie dag en alleen jullie beslissen wat er met die dag allemaal gaat gebeuren en wat niet.

 

Ben je zwanger en ga je trouwen of wil je zwanger zijn tijdens jullie jawoord? Is het een dubbele aankondiging naar familie en vrienden of wist iedereen het al? Wat jullie ook kiezen, veel plezier met het plannen van jullie grote dag en nogmaals gefeliciteerd!

Bronnen:

Janssen Lok, F. (z.d.). Trouwen tijdens je zwangerschap: waar moet je aan denken?. Geraadpleegd op 2 augustus 2023, van https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapspraat/trouwen-tijdens-zwangerschap/

Planning & Budget (z.d.). Tips voor een zwangere bruid. Geraadpleegd op 2 augustus 2023, van https://www.weddingplanner.nl/planning-budget/tips-voor-de-stralende-zwangere-bruid/ 

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl