trouwcomponist logo

Appeltje voor de dorst, het fruit voor bruidsparen

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

30 juli 2023

De appel is een vrucht met verschillende symbolische betekenissen. Soms in negatieve zin, denk bijvoorbeeld aan Adam en Eva of Sneeuwwitje. Maar zeker ook in positieve zin, denk bijvoorbeeld aan het feit dat een appel gezond is (“an apple a day keeps the doctor away”) of Hansje Appelpit. Wat heeft een appel of zelfs een appelboom dan te maken met trouwen?

Symboliek
De appel staat symbool voor liefde en vruchtbaarheid, wordt een appel samen gegeten dan staat het symbool voor verbondenheid. Bij de kelten, die het laatste oogstfeest van het jaar Mabon vierden, stond de appel symbool voor dankbaarheid, overvloed, voorspoed en eeuwige liefde. De appel werd ook gebruikt bij hekserij en magie, en daar stond het symbool voor wijsheid, liefde, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. 
De appelboom staat symbool voor gezondheid, toekomstig geluk en als het geplant is naast een huis staat het voor bescherming. In de oude mythologie werd de appelboom gezien als een van de meest heilige bomen en in China staat het voor vrede.

Appels, appelbomen en trouwen
Appels en appelbomen staan symbool voor alles wat een bruidspaar in hun huwelijk hoopt te bereiken of te hebben. Daarom is de appel en de bijbehorende boom leuk om cadeau te doen aan een bruidspaar. Juist omdat een appelboom planten naast het huis symbool staat voor bescherming. Er zijn speciale huwelijksboompjes te koop, dit zijn appelboompjes die het bruidspaar dan zelf kan planten. Voor het bruidspaar een leuke herinnering aan hun mooie dag en wie het cadeau heeft gedaan. En wie wil er nu niet verse appeltjes van eigen boom oogsten?

 

Gaan jullie een appelboom op jullie huwelijkswenslijst schrijven? Of wordt het een andere plant? Veel plezier met het plannen en jullie bruiloft cadeaulijst maken!

Geef een Boompje (z.d.). Huwelijksboompje. Geraadpleegd op 11 juli 2023, van https://www.geefeenboompje.nl/producten/huwelijksboompje/4

Spaanse Verhalen (2021, 22 juli). Bloemen, bomen, planten en vruchten (symbolen). Geraadpleegd op 11 juli 2023, van https://spaanseverhalen.com/bloemen-bomen-planten-vruchten-symbolen/

Your Life Your Energy (z.d.). Als je in een appel bijt…. Geraadpleegd op 11 juli 2023, van https://www.yourlifeyourenergy.nl/blog/als-je-in-een-appel-bijt/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl