trouwcomponist logo

Als vrijgezelle vriendin op de zool van de bruid

Gezien vanuit het perspectief van een weddingplanner
Marcella van Dijk

2 juni 2024

Er bestaat een traditie die niet erg bekend is in Nederland. Deze traditie heeft te maken met de namen van de vriendinnen van de bruid die tevens vrijgezel zijn.

Alternatieve traditie

Deze traditie is een alternatieve versie van het bruidsboeket gooien of de kousenband uittrekken. Hierbij gooit de bruid meestal tijdens het avondfeest haar bruidsboeket naar haar vrijgezelle vriendinnen. De vriendin die het boeket vangt, wordt de volgende bruid.

Uitvoering

Stel, jullie willen geen bruidsboeket of kousenband maar willen wel dé vrijgezelle bezoeker aanwijzen die de volgende bruid of bruidegom wordt. Dan kan er voor gekozen worden om de namen van de vrijgezelle vriend(inn)en op de schoenzool te schrijven. Aan het eind van de dag kan er dan op de onderkant van de schoen gekeken worden. Welke naam nog het beste leesbaar is, wordt de volgende bruid of bruidegom! Traditioneel worden de namen onder de schoenen van de bruid geschreven en zijn het de vrijgezelle vriendinnen waar de naam van opgeschreven worden, maar dit hoeft natuurlijk niet! Jullie kiezen zelf hoe jullie dit vorm willen geven, dus ook de bruidegom kan namen van vrienden onder zijn schoenen schrijven. Of dat de bruid de vrijgezelle vrienden op haar schoenzool schrijft en de bruidegom de vriendinnen.

 

Gaan jullie gooien met het bruidsboeket, de kousenband van het been halen of de namen van de vrijgezelle bruiloftsgasten op de schoenzool schrijven? Of liever dit allemaal niet? Wat jullie ook kiezen, ik wens jullie een prachtige huwelijksdag toe!

Bronnen:

De Kruimel (z.d.). De 14 mooiste trouwtradities. Geraadpleegd op 29 mei 2024, van https://www.dekruimel.nl/mooiste-trouwtradities/

Naupar (z.d.). Trouwen op een schip I Bijzondere tradities. Geraadpleegd op 29 mei 2024, van https://www.naupar.nl/blog/huwelijkstradities-op-een-schip/

Klopt er iets niet aan de tekst? Mail dan naar marcella@trouwcomponist.nl